Nyheter

Rambollforskare presenterar ny datametod för säkrare infrastrukturer

Amardeep Amavasai från Ramboll har genom sin doktorsavhandling tagit fram en ny metod för hur vi kan bygga säkrare infrastrukturer i en värld som alltmer påverkas av klimatförändringar. 

Doktorandtjänsten har finansierats av Rambollfonden och FORMAS genom innovationsprogrammet Smart Built Environment. Det här är den andra doktorsavhandling som tas fram i samverkan mellan Ramboll och Chalmers i år. I januari disputerade Job van Eldijk och presenterade sin metod för att arbeta med barriäreffekter i trafikplanering.

Att förutsäga hur länge civila infrastrukturer kommer att hålla är en riktig utmaning vilket vi har sett under den senaste tidens översvämningar till följd av stora regnmängder, något som kommer bli allt vanligare. Amardeep, som har gjort sin avhandling i Geoteknik, Arkitektur och Byggnadsteknik på Chalmers, har tagit fram en metod som kan övervaka hur marken beter sig när den utsätts för tryck och vatten. Den skiljer sig från traditionella modeller inom geoteknik genom att ta hänsyn till alla de komplexa egenskaper som finns hos mjuk mark, som till exempel anisotropi. Det innebär att ett material har olika fysikaliska egenskaper i olika riktningar vilket påverkar hur snabbt den reagerar på påfrestningar och hur bindningar bryts ner.

– Anisotropisk mjuk jord bidrar till sättning när den utsätts för högt porvattentryck och höga påfrestningar. Övervakning är avgörande för att upptäcka förändringar i markens beteende, vilket möjliggör snabba ingripanden för att förhindra strukturella skador, säkerställa säkerhet och optimera konstruktionsmetoder när man bygger på sådan jord, berättar Amardeep Amavasai. 

Metoden har tagits fram genom Data Assimilation (DA) som automatiserar samordningen av övervakningsdata i numeriska modeller. Det ger möjlighet att nyttja övervakningsdatas fulla värde, och exempelvis förhindra ras eller skred på våra vägar.

– Genom en synergi av data och innovation kan vi förutsäga, förebygga och mildra naturens destruktiva krafter. När vi använder övervakningsdata effektivt bygger vi en motståndskraftig framtid och vårdar hållbarhet, säger Amardeep.  

Den 11 september tog Amardeep Amavasai sin doktorexamen i Geoteknik, Arkitektur och Byggnadsteknik.

Mer information finns hos Chalmers: 

Calendar | Chalmers