Nyheter

Nytt samarbete kring AI-baserad cybersäkerhet för obemannade militärfordon

Milrem Robotics, en ledande europeisk tillverkare inom robotik- och autonoma system, och det svenska cybersäkerhetsföretaget Clavister har under DSEI i London tecknat ett övergripande samarbetsavtal gällande cybersäkerhet för obemannade militärfordon.

Milrem Robotics är utvecklare bakom intelligenta robotsystem, som till exempel THeMIS Unmanned Ground Vehicle samt Type-X Robotic Combat Vehicle, vilka är multirollplattformar med förmåga att ge stöd för olika försvarsrelaterade uppdrag. Milrem är en aktiv bidragsgivare till samverkande försvarsprogram och var ledande för konsortiet för EDIDP-integrerade Modular Unmanned Ground Systems Project (iMUGS).

På samma sätt leder Clavister ansträngningar för att utöka europeisk cybersäkerhet med sin AI-drivna Cyber Armor-lösning, som skyddar militära plattformar och fordon. Clavister är en del av flera forskningskonsortier genom europeiska försvarsfonden (EDF), inklusive COMMANDS till vilket företaget tillhandahåller expertis inom cybersäkerhet. Samarbetet mellan Milrem och Clavister är en naturlig utveckling inom europeiskt cyberförsvar.

– Vi måste alltid vara i framkant när det gäller ny teknik och cybersäkerhet är inget undantag. Cyberförsvar för fordon är ett måste på dagens digitala slagfält och vi behöver kontinuerligt arbeta för att vidareutveckla det. Det är av yttersta vikt för oss att välja ledande teknikpartners och Clavister bidrar med omfattande expertis och erfarenhet inom cyberförsvar för militära fordon, säger Kuldar Väärsi, grundare och vd för Milrem Robotics.

Jag är väldigt exalterad över det nya partnerskapet med Milrem Robotics. Vi uppskattar att vara en integrerad del av fordonsdesign eftersom det är där vi kan bidra mest för att säkerställa säkerhet genom design, kommenterar John Vestberg, vd för Clavister, det nya avtalet.

Om Clavister 

Clavister är en specialiserad europeisk cybersäkerhetsleverantör som har skyddat komplexa digitala verksamheter i över två decennier. Clavister, som grundades och har huvudkontoret i Örnsköldsvik, utvecklade tidigt en av de första brandväggarna och har sedan starten fortsatt att bygga robusta och flexibla cybersäkerhetslösningar. Genom ett växande ekosystem av partners och återförsäljare har vi levererat hundratusentals produkter till kunder i över 100 länder, och med ett starkt fokus på den offentliga sektorn, på tjänsteleverantörer och på försvarssektorn. Vi säkrar kundens hela cyberresa – från användare till molnet.

Om Milrem Robotics

Milrem Robotics är en ledande europeisk utvecklare och systemintegratör av robotik- och autonoma system. Företaget har mer än 200 specialister i Estland, Finland, Sverige, Nederländerna och USA. Vidare är företaget känt för dess THeMIS och Multiscope UGV, Type-X Robotic Combat Vehicle samt autonomiverktyget MIFIK.

Foto: Amber Clay