Nyheter

Redo för heta uppgifter

För Volvo CE:s helt nya slaggskopa osar det aldrig för hett. Skopan är exklusivt framtagen för arbete i den intensiva värmen och påfrestande miljön i ett stålverk.

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) har lanserat en helt ny skopa för slagghantering som är ett perfekt komplement till företagets applikationsspecifika utbud av slagghanterare (hjullastarmodellerna L150HL180HL220HL260H och L350H). Till skillnad från tidigare, då en robust bergskopa användes som bas för företagets stålverksskopor, så är den nya slaggskopan konstruerad från grunden för en av de mest krävande applikationerna.

Med sina glödheta temperaturer, giftiga ångor och kraftigt damm är stålverket en oerhört extrem arbetsmiljö. Att konstruera en skopa för den här applikationen kräver mycket specialteknik såväl som ordentliga förstärkningar för att klara de höga temperaturer och påfrestningar som förekommer vid hantering av het slagg.

Konstruktionskvalitet tagen till det yttersta

Den nya skopan är tålig från grunden – bokstavligen. Botten är inte bara gjort av mycket kraftig plåt, utan dess utskjutande design skyddar sidoplattornas svetsfogar. På detta har ett 80 mm skärstål i ett stycke svetsats dit. Upptill består kantstålen av två delar, där den nedre halvan är gjord av tjockare stål, medan den övre har ett förstärkt spillskydd. Till och med infästningen av skopan till lastaren är skyddad tack vare ett förstärkt gränssnitt. En smart funktion är att undergrävningen är större än normalt, så att monteringen av skyddande däckkedjor beaktas.

Slaggskoporna, som nu ingår i företagets utbud av standardredskap, är redo att användas, men kan även skräddarsys utifrån applikationens behov, tack vare Volvo CE:s program för specialbyggda redskap (Customer-Built Attachments). Givet slaggskopans betydligt mer robusta natur, så är eventuella modifieringar sannolikt mindre, vilket innebär snabbare leveranstider för den färdiga skopan än tidigare.

Orubblig konstruktionskvalitet

Slagghanterarna som slaggskopan fästs på är de perfekta redskapen för att klara det hårda arbetet i stålverk – dag in och dag ut. De har ytterligare värmeskydd, inklusive värmebeständiga bränsle- och oljeledningar, genomgående brandskyddsmaterial samt ytterligare skydd mot slaggexplosioner, nedfallande föremål och omkringflygande skräp.

Vi som gillar James Bond lär vara förtjusta över slagghanterarnas skottsäkra skyddsglas. Och något som också skänker förarna trygghet är ett filtreringssystem för luften i hytten, som cirkulerar 90 % av hyttluften genom huvudfiltret. Givet arbetets natur är en limp home-funktion för nödsituationer en uppskattad extrafunktion.

Slagghanterarna ingår i Volvo CE:s bredare applikationsspecifika hjullastarkonfigurationer, som även inkluderar jordbruk, upplagslastning samt sten-, block-, timmer och avfallshantering.