Nyheter

AI tar över deras jobb

Svenska spelföretaget Mindark kan vara det första företaget i Sverige där de anställda sägs upp för att ersättas av AI. Hugo Borg, 23, och ett tjugotal av hans kollegor har nu sagts upp från företaget och fått beskedet att AI-robotar ska utföra deras arbete..

– Beskedet kom som en chock för väldigt många. Det är självklart att det känns. Många har jobbat länge, så det blir en omställning och det är väldigt tråkigt, säger Hugo Borg till Aftonbladet och som först intervjuades i tidningen Kollega.

Bland de uppsagda på Mindark är bandesigners och grafiker.

Mindark specialiserar sig på onlinespel där flera tusen kan spela samtidigt. Bland annat ligger man bakom rymdspelet Entropia, som Hugo Borg varit med i att ta fram.

Henrik Nel, vd på Mindark, förklarar företagets beslut i ett mejlsvar till Aftonbladet:

”Som bolag strävar vi mot effektivisering och även om det varit ett tufft beslut att säga upp medarbetare är detta vår strategi att dra nytta av och anpassa oss till den exponentiella utvecklingen av AI som sker just nu.”

AI:n ska inte göra de uppsagda medarbetarnas jobb, men hjälpa de kvarvarande att jobba mer effektivt, förklarar han.

”Vad framtidens utveckling av denna omvälvande teknik kommer att innebära är svårt att sia om men naturligtvis följer vi utvecklingen noga och söker även samarbeten för att driva utvecklingen och forskningen vidare inom områden som gagnar vår verksamhet”, skriver han avslutningsvis.

Foto: Tung Nguyen