Nyheter

Volkswagen ger sig in i cykelleasing-branschen

Volkswagen Financial Services och Pon Holdings intensifierar sitt partnerskap inom leasing av cyklar (i Sverige kallat förmånscyklar). Inom ramen för samarbetet kommer VW FS förvärva 49 procent av aktierna i Pons dotterbolag inom förmånscyklar, Bike Mobility Services (BMS).

Under IAA-mässan i München den 5 september signerade parterna ett MOU (Memorandum of Understanding), som syftar till att gemensamt expandera för att bli den ledande aktören inom den växande leasingmarknaden för cyklar och elcyklar.

– Tillsammans med VW FS, som redan har en global finansiell struktur, är jag övertygad om att vi har en unik position att tillsammans påskynda den internationella expansionen av cykelleasing. Förmånscykeln uppfyller ett behov hos anställda, arbetsgivare och samhället i stort, vilket är anledningen till att vår verksamhet har kunnat växa så snabbt under de  senaste fem åren. Just elcykeln spelar en viktig roll för framtidens pendlare, och leasingalternativet ger anställda en attraktiv förmån. Tillväxttrenden för elcyklar i Europa och USA är mycket lovande och partnerskapet med Volkswagen är ett viktigt steg i utvecklingen av cykelmarknaden. Vi ser fram emot att arbeta tillsammans för att bredda erbjudandet av mobilitetstjänster, säger Janus Smalbraak, VD för Pon Holdings. 

BMS är Europas ledande cykelleasingföretag, med verksamhet i Tyskland, Nederländerna,  Österrike, Belgien, Sverige och USA. Man leasar cyklar till över 600 000 anställda i totalt 65 000 företag. BusinessBike har sedan lanseringen i Sverige sommaren 2022 växt med över 1000 anslutna arbetsgivare som erbjuder förmånscykel via BusinessBike Sverige och över 200 anslutna cykelåterförsäljare.

– Den skattelättnad som man införde på cykelförmåner 2022 har gjort att fler arbetsgivare uppmärksammat förmånscykeln som en eftertaktad personalförmån, dels utifrån ett hållbarhetsperspektiv men också utifrån att det är ekonomiskt gynnsamt för de anställda. Vi ser fortsatt väldigt positivt på utvecklingen av den svenska marknaden, tillägger Daniel Fathi-Najafi, marknadschef på BusinessBike Sverige, BMS varumärke för förmånscyklar i Sverige.  

Förmånscyklar – en växande marknad 

Cyklandet har de senaste åren upplevt ett rejält uppsving med global tillväxt. Den främsta drivkraften bakom utvecklingen är elcyklar, som blir allt populärare. I Tyskland stod elcykeln för 48 procent av den totala försäljningen år 2022, medan den i Sverige stod för 21 procent – en ökning med hela 4 procentandelar jämfört med 2021. BusinessBike Sverige uppger att mer än 60% av alla förmånscyklar de hittills har förmedlat är just elcyklar. Denna tillväxttrend med elcyklar i täten är likartad för hela Europa och USA – där introduktionen av elcyklar bara har börjat.

Christian Dahlheim, styrelseordförande för Volkswagen Financial Services AG, framhåller att partnerskapet med Pon.Bike och dotterbolaget BMS stöder Volkswagen-koncernens strategiska mål. Genom samarbetet har man för avsikt att tillsammans bli Europas ledande aktör inom cykelindustrin.

Volkswagen Financial Services AGs investering i Bike Mobility Services väntar på godkännande av tillsynsmyndigheterna och av Volkswagen AG:s och Volkswagen Financial Services AG:s tillsynsstyrelser.

Om Bike Mobility Services 

Som en del av Pon.Bike är Bike Mobility Services (BMS) Europas ledande cykelleasingföretag med verksamhet i sex länder: Tyskland, Nederländerna, Österrike, Belgien, Sverige och USA.  BMS har som mål att utveckla hållbara och prisvärda tjänster för cykelmobilitet för arbetsgivare och deras anställda. För närvarande tillhandahåller BMS varumärken som BusinessBike, Lease a Bike och B2Bike cykelleasing till över 600 000 personer på totalt 65 000 företag i Europa och USA.

Om Pon Holdings

Pon Holdings är ett multinationellt familjeföretag med huvudkontor i Nederländerna.  Företaget har 15 700 anställda i 34 länder på sex kontinenter. Dess välkända varumärken och 112 dotterbolag är verksamma inom fyra områden: Automotive, Pon.Bike, Equipment & Power Systems och Agricultural Products & Services.  

Om Pon.Bike 

Pon.Bike är världens ledande cykelföretag och har en portfölj med mer än 15 premiumcykelmärken, inklusive Gazelle, Cannondale, Cervélo, BBB Cycling, FOCUS, Santa Cruz, Kalkhoff, Swapfiets, Veloretti, GT, Schwinn, Mongoose, Caloi, Charge och Urban Arrow.  De olika Pon.Bike-varumärkena är baserade i Europa, Nordamerika, Asien och Australien.  

Om Volkswagen FS 

Volkswagen Financial Services är ett affärsområde inom Volkswagen AG-koncernen och omfattar Volkswagen Financial Services AG med dess intresseföretag Volkswagen Bank GmbH, Porsche Financial Services och de finansiella tjänsteföretag i USA och Kanada som direkt eller indirekt tillhör Volkswagen AG – med undantag för den finansiella tjänsteverksamheten för varumärket Scania och för Porsche Holding Salzburg. De viktigaste affärsområdena omfattar återförsäljar- och kundfinansiering, leasing, bank- och försäkringsverksamhet, fleet management och mobilitetstjänster. Volkswagen Financial Services har totalt 17.713 anställda över hela världen – varav 7.692 enbart i Tyskland.  Volkswagen Financial Services rapporterar totala tillgångar på cirka 240 miljarder euro, ett rörelseresultat på 5,60 miljarder euro och en portfölj med cirka 22,0 miljoner nuvarande kontrakt (per: 31.12.2022).