Nyheter

Region Jönköping & Region Östergötland: ”Vi vill samverka för snabbare transporter”

”Vi är i dag, mellan regionerna, överens om att ingå ett fördjupat samarbete kring sträckan Linköping–Jönköping i syftet att analysera regionala och lokala nyttor samt de behov och brister som finns.”

Det skriver Tommie Ekered (M), regionråd Region Jönköpings län, ordförande i trafik, infrastruktur och miljö och Jan Owe-Larsson (M), regionråd Region Östergötland, ordförande trafik- och samhällsplaneringsnämnden i en debattartikel i Östgöta Corrospondenten: 

”Att järnvägssystemet är ansträngt i Sverige är välbekant. Konsekvenserna i form av förseningar är något många har behövt vänja sig vid sedan flera år tillbaka. Tyvärr finns inget som tyder på att nuvarande nivå av trafik är en tillfällig topp. Tvärtom. Allt pekar på fortsatt kraftig ökning av tågtrafiken framöver.”

”Industrietablering i norr som kommer att kräva kraftigt ökad kapacitet för att kunna transportera gods till Göteborgs hamn och hamnarna i Skåne. I Trafikverkets prognoser kommer stora delar av Södra stambanan från Östergötland till Skåne att vara rödmarkerad inom en relativt kort tidshorisont. En annan viktig faktor är öppnandet av Fehmarn-Bältförbindelsen, en fantastisk förbättring i tillgängligheten från Sverige via Danmark till Tyskland. En så kraftig förstärkning av kapaciteten mellan några av våra största handelspartners leder till ökat tryck i hela stambanesystemet från Sydsverige och norrut såväl för gods- och persontransporter.”

Läs hela debattartikeln här:

https://corren.se/debatt/artikel/vi-vill-samverka-for-snabbare-transporter/r9p22kzl