Nyheter

Fem råd om cybersäkerhet vi älskar att strunta i

I 20 år har oktober varit ”cybersäkerhetsmånaden”. Det är ett årligt evenemang då människor uppmanas att tänka och agera litet extra för att främja sin egen och arbetsgivarens cybersäkerhet. Men även om vi förstår att råden i allmänhet är kloka följer vi dem inte. Och det är inte bara tips kring lösenord och uppdateringar som ignoreras – tyvärr struntar de flesta i väldigt mycket som rör cybersäkerhet, från att oförsiktigt ladda ned appar till att följa säkerhetsråden i bruksanvisningen.

En rapport visar att medan 91 procent av de tillfrågade hävdar att de förstår riskerna med att återanvända lösenord medgav 59 procent att de gjorde det ändå. Många människor är inte mycket bättre på jobbet. När de tvingades återställa lösenordet lade nästan hälften (49 procent) helt enkelt bara till en siffra eller ett tecken till sitt befintliga lösenord. Det främjar inte säkerheten.

Barracuda Networks säkerhetsexperter har sammanställt fem tekniska råd vi har särskilt svårt att ta till oss:

1. Läs manualen

En studie har visat att färre än 25 procent av användarna läser manualen eller bruksanvisningen som följer med en ny enhet eller applikation. Den drog slutsatsen att människor blir alltmer otåliga och i stället föredrar att utforska på egen hand och lära sig av sina misstag. De flesta gav upp att följa instruktionen efter bara några minuter. Andra studier visar att 95 procent av de produkter som returneras fungerar utmärkt.

2. Var försiktig med att ladda ner okända appar till mobilen

När appen väl är nedladdad räcker det sällan med att bara ta bort den. Att ta bort en app kommer inte nödvändigtvis att radera någon personliga data eller ta bort länken till dig från andra konton som du har kopplat den till. För att till exempel ta bort länkar till sociala medier eller irriterande annonsprogram som du installerade tillsammans med appen behöver du först gå in i appbutiken, hitta applikationen, rensa data och cacheminne och sedan avinstallera appen.

3. Prioritera det användarvänliga

En enkel, användarvänlig enhet kommer att användas mer än en komplex med massor av funktioner. Alla nya funktioner och knappar på den senaste modellen kan vara lockande – men du kanske knappt använder eller drar nytta av dem på grund av något som kallas ”Choice Overload Effect”. Den effekten kan illustreras med sylt. En berömd studie från Columbia University visade att när kunderna erbjöds att prova 24 olika slags sylt, köpte endast 3 procent av dem en burk. När de i stället erbjöds 6 olika slags sylt gjorde 30 procent ett köp. För många valalternativ leder lätt till handlingsförlamning.

4. Att upprepa samma sak löser inte problemet

Många av oss har varit där och tryckt på uppdaterings- eller omstartsknappen upprepade gånger i hopp om att problemet, den här gången, magiskt försvinner. Det gör det inte. Och ju mer frustrerade vi blir, desto större är sannolikheten att vi fortsätter. Vi kunde ha lagt den tiden och energin på att hitta en bra, säker lösning.

5. Använd starka lösenord

Dina lösenord är nycklarna till de egna och arbetsgivarens tillgångar och data – så varför skulle du inte vilja ha ett starkt, unikt lösenord som är svårt att gissa? Verkligheten är förstås att enkla lösenord är lätta att komma ihåg så vi gillar dem, medan komplexa är säkra men lätta att glömma. Det innebär att du antingen blir utestängd eller behöver lägga kraft på att komma på och ställa in ett nytt lösenord som du i bästa fall kommer ihåg.

– Vi vill att saker ska vara sömlösa, plug-and-play och intuitiva, med tillräckligt många valmöjligheter för att tillföra värde men inte så många att det hämmar beslutsfattandet. Kravet på att skapa och ställa in unika starka, komplexa lösenord för varje konto är ofta svårt att leva upp till. Samtidigt visar en undersökning att två tredjedelar inte litar på lösenordshanterare, säger Peter Graymon, ansvarig för Barracuda Networks i Norden.

Framtiden för autentisering är lösenordslös

Enligt Verizon Data Breach Investigations Report 2023 orsakar stulna lösenord 81 procent av alla hackningsrelaterade intrång. Dessutom har multifaktorautentisering (MFA) som ska stärka åtkomstkontrollen nu i stället blivit en måltavla och används av angripare som bland annat drar nytta av ”MFA-trötthet”.

Efter årtionden av varningar implementerar de flesta människor fortfarande inte starka, unika lösenord. Dessutom är lösenordsbaserad autentisering inte längre tillräcklig för att skydda identiteter.

– Framtiden för autentisering är lösenordslös. Lösenordslös autentisering är ett sätt att verifiera någons identitet med hjälp av alternativa metoder som biometri – fingeravtryck eller ansiktsigenkänning – maskinvarutokens eller engångslösenord (OTP) som skickas via e-post eller SMS. Många konsumentapplikationer och enheter använder redan biometri, till exempel vissa mobiltelefoner, bank- och betalningsappar, säger Emre Tezisci, produktmarknadschef på Barracuda Networks.