Nyheter

Privata 5G-nätverk bäddar för framtiden inom transportsektorn

Text: Brigitte Elwes, Senior Manager, Cybersecurity Solutions, Verizon Business i Norden och Benelux

5G medför oöverträffade förbättringar när det gäller prestanda, oöverträffade nivåer av service, tillförlitlighet samt tillgänglighet. Hastigheter upp till 100 gånger snabbare än 4G, låg latens och ökad kapacitet är de egenskaper som kännetecknar nätverkstekniken som kommer ta transportsektorn till nästa steg i framtiden.

Transportsektorn drar stor nytta av möjligheterna med 5G. Hamnar, flygplatser och andra knytpunkter är miljöer där potentialen för privata 5G-nätverk kan utnyttjas fullt ut. Dessa storskaliga nav för koordination och transport har redan betydande investeringar i offentliga mobila nätverk (inomhus och utomhus), såsom Wi-Fi och andra trådlösa teknologier. Däremot kräver den ökade användningen av IoT, AI, maskininlärning och dataanalys kapacitet som endast ett privat 5G-nätverk kan erbjuda, eftersom det kan hantera och behandla den enorma mängden data som genereras.

Vissa organisationer har redan börjat använda tekniken ordentligt, exempelvis flygplatsen Köln-Bonn i Tyskland, som skapar ett privat 5G-nätverk för att experimentera med innovativa applikationer som intelligent bagagehantering och gränskontroller.

Hamnar blickar också mot de innovationer som 5G-nätverk möjliggör, inklusive hamnen i Southampton i Storbritannien. Här samarbetar sjöhamnen Associated British Ports (ABP) med branschpartners för att implementera säker anslutning på utvalda områden i hamnen. Särskilt syftar integrationen av 5G till att förenkla anslutningssystemen, stärka säkerheten och tillförlitligheten i kommunikationen mellan terminaler samt möjliggöra utveckling av ytterligare och mer automatiserade operationer.

Tillämpningsområdet fungerar också på vägsystemet. Det spanska transportsystemet har, i samarbete med flera partners, arbetat med att utveckla det 5G-aktiverade intelligenta vägplattformen AIVIA. Projektet lanserades i början av 2021 och använder privat 5G och olika tekniker för konstruktion och drift av framtidens vägar. Dessa vägar kommer att vara utgångspunkten för de uppkopplade infrastrukturer som krävs av autonoma fordon, vilket dock inte kommer att äventyra säkerheten för konventionella fordon.

Olika användningsområden för privata och offentliga nätverk förutspås också: de förra kommer att användas för konstruktioner medan de senare kommer att användas för intelligenta vägar. Denna uppdelning kommer att bidra till att minska vägtrafik, optimera restider och för tillhandahålla 5G-uppkoppling till resenärer.

Fördelar när transportsektorn förlitar sig på 5G

Bland de fördelar som transportsektorn kan dra nytta av genom att implementera ett privat 5G-nätverk finns:

Låg latens: minskar svarstiderna för kritisk och icke-kritisk driftrt och anses vara avgörande för det operativa arbetet inom vilken sektor som helst.

Tillförlitlighet: 5G-nätverk erbjuder större tillförlitlighet jämfört med andra former av anslutningar.

Nätverkssegmentering: Ett enda fysiskt kommunikationsnätverk kan delas upp i olika, flera och anpassade nätverk, vilket erbjuder större flexibilitet och ökad ROI.

Dedikerat spektrum utan störningar: Avsaknaden av störningar med privat 5G säkerställer högre räckvidd och kontroll för företag.

Full rörlighet: 5G medför förmåga att kunna flytta anslutna tillgångar över stora områden med sömlös uppkoppling och hög prestanda.

Transportsektorn har börjat investera i 5G och relaterade teknologier redan, även om spridningsnivån ännu inte är särskilt hög. Detta innebär utrymme för att testa sig fram. Det bästa sättet att lära känna 5G är att prova det, inte bara för att testa dess potential men också för att göra sig redo för en framtid som kommer att formas av denna nätverksstandard och de teknologier den kan möjliggöra.