Nyheter

Här är de vanligaste varumärkena hackare utger sig för att vara

IT-säkerhetsföretaget Check Point Software publicerar nu sin Brand Phishing Report, som redogör för utvecklingen av nätfiskeattacker under det tredje kvartalet 2023. Rapporten visar vilka varumärken som cyberkriminella oftast försökt efterlikna i sina försök att komma åt personlig information eller bankuppgifter från privatpersoner och företag.

Det gångna kvartalet har den amerikanska retail-jätten Walmart toppat listan och har använts vid 39 procent av alla nätfiskeattacker under perioden. Med på listan finns även flera varumärken som är mer kända för den svenska marknaden. Mastercard är ett av dem, det globala betalföretaget som under kvartalet för första gången noterats på topplistan. Även Amazon är fortsatt med på topplistan för andra kvartalet i rad. Där har Check Point Softwares forskare kunnat se en tydlig ökad mängd nätfiskeattacker som utger sig för att vara Amazon i samband med deras tillkännagivande av höstens stora reavecka ”Prime Day sale”.

– Nätfiske är fortsatt en av de mest lönsamma attackmetoderna som används, säger Mats Ekdahl, säkerhetsexpert på Check Point Software. I rapporten ser vi en spridning bland varumärken ifrån olika branscher som retail, tech och finans. Gemensamt är att alla varumärken gör affärer med privatpersoner i olika utsträckningar, och det är också mot oss konsumenter den största mängden nätfiskeattacker fokuserar. Med nya AI-framsteg blir bluffmejl allt svårare att avslöja och det är därför viktigt att man som både företag och privatperson har uppdaterade säkerhetslösningar på sina enheter, och att man som användare är utbildad och uppdaterad om hur ett nätfiskemejl kan avslöjas.

Vid en varumärkesattack försöker kriminella grupper imitera ett känt varumärkes officiella webbsida genom att använda en liknande domän och en webbdesign som liknar originalet. De felaktiga länkarna sprids ofta via e-post eller sms och innehåller vanligtvis formulär som är avsedda att stjäla användarnas referenser, betalningsuppgifter eller annan personlig information.

De mest använda varumärkena för nätfiske under tredje kvartalet 2023 var:

Walmart (39%)

Microsoft (14%)

Wells Fargo (8%)

Google (4%)

Amazon (4%)

Apple (2%)

Home Depot (2%)

LinkedIn (2%)

Mastercard (1%)

Netflix (1%)

För mer information se Check Point Softwares blogg: 

https://blog.checkpoint.com/re…