Nyheter

Kraftig ökning av andelen gröna passager på Øresundsbron

Fordon som drivs med el eller vätgas blir allt fler på Øresundsbron – andelen ökade med drygt 40 procent mellan januari och september 2023.

Øresundsbron har ambitionen att bli världens mest hållbara bro och i den strävan är det viktigt att fler kunder ställer om till mer hållbara turer över bron.

– Att mäta andelen fossilfria passager och ge utvecklingen uppmärksamhet är ett sätt för oss att påverka den gröna omställningen. Vi har också pilotprojekt med snabbladdning för våra kunder och elektrifierade fraktrutter, säger Bengt Hergart, anläggningsdirektör på Øresundsbron.

Øresundsbrons totala antal gröna passager – där såväl personbilar som godstransporter ingår – uppgick till 9,8 procent i september. Jämfört med 7 procent i januari 2023 är det en ökning med 40 procent.

– Trenden med allt fler gröna passager är stark och vi ser hur andelen ökar varje månad. En stigning på 40 procent på bara nio månader visar att våra kunder ställer om i snabb takt, fortsätter Bengt Hergart.

Under rusningstrafiken på morgon och eftermiddag är mer än var tionde bil på Øresundsbron fossilfri.

– Vardagsmorgnar och under rusningen på eftermiddagen, där våra pendlarkunder kör mest, är andelen fossilfria fordon 11 procent och för personbilar helt upp på 12 procent. Utanför pendlingstid är den gröna andelen mellan 7 och 8 procent, så pendlarnas passager är grönast, avslutar Bengt Hergart.   

Fakta: Gröna passager på Øresundsbron 

Sedan årsskiftet 2022/2023 kan Øresundsbro Konsortiet klassificera om huruvida passagerna görs av fordon som drivs med el eller vätgas.

Med hjälp av fordonsregister och nummerplåtsavläsning kan Øresundsbro Konsortiet räkna andelen fossilfria passager.

Mätningarna baseras endast på svensk- och danskregistrerade bilar, vilket motsvarar cirka 88 procent av alla passager. 

Foto: arniii