Nyheter

Volvo FL får mer vridmoment och kraft

Volvo Lastvagnar erbjuder nu sin medeltunga lastbil Volvo FL med en kraftfullare motor på 320 hk, vilket gör att lastbilen kan ta sig an ännu tuffare uppdrag.

Volvo FL är Volvos medeltunga lastbil med en totalvikt på upp till 19 ton. Volvo FL finns redan med många hytt- och chassialternativ, men dess mångsidighet ökar nu ytterligare med en ny motor på 320 hk. Detta gör Volvo FL till ett ännu mer attraktivt val för krävande uppdrag som effektiv brandbekämpning, räddningsinsatser och anläggning.

– Den här lastbilsmodellen är redan mycket populär tack vare sin mångsidighet för stadskörning. Nu gör vi den ännu mer attraktiv tack vare den nya, starkare motorn som ger föraren extra vridmoment när det behövs. Det innebär att den också effektivt kan driva påbyggnader som till exempel stora pumpar och kranar på räddningsfordon, säger Kenneth Ackerberg, produktchef på Volvo Lastvagnar.  

Den nya motorn på 320 hk erbjuder också fördelar för regionala distributionsuppdrag där behovet av fler hästkrafter finns på grund av krävande topografi. Med hjälp av den 8-stegade automatlådan, konstruerad för ett vridmoment på 1200 Nm, kan körlägena ställas in för att fokusera på ekonomi eller prestanda, beroende på vad föraren föredrar.

De främsta fördelarna med Volvo FL är rymliga hytter, den utmärkta sikten och de helautomatiska växellådorna. Det effektiva systemet för förbränning- och avgasfiltrering med SCR-teknik (selektiv katalytisk reduktion) och DPF-teknik (dieselpartikelfilter) bidrar till låg bränsleförbrukning, långa serviceintervall och mycket låga utsläpp.

Både D8K320-motorerna (från och med december i år) och D5K240-motorerna finns i versioner som är utformade för att köras på ren biodiesel (B100). Åttalitersmotorn finns för totalvikter från 12 till 19 ton och femlitersmotorn från 10 till 16 ton.

Fakta om Volvo FL:

Motor: D5K med 210 eller 240 hk. D8K med 250, 280 eller 320 hk

Cylindrar: fyra eller sex

Vridmoment: upp till 1200 Nm

Totalvikt: 10-19 ton

Tågvikt: upp till 36 ton

Växellåda: 8AP1200

Chassi: 4X2 eller 4X4

Hjulbas: 3250-6800 mm