Nyheter

Dags för isskörden

Byggstenarna till Icehotel nummer 34 är skördade, cirka 30 000 kubikmeter kärnis från Torne älv. Vid skörden av isen – ja, det kallas så – testades en Volvo L20 Electric av entreprenören Martin Johansson.

– Jag är riktigt imponerad, den motbevisade mina fördomar vad gäller kapacitet för en så liten maskin.

I en vik i Torne älv, inte långt ifrån platsen för det årliga bygget av ishotellet i Jukkasjärvi, har Martin Johansson sin isodling. Där stannar älven upp och det stilla vattnet fryser snabbt på hösten. Då börjar skötseln av isen.

– Vi snöröjer ytan varje gång det snöar, för att få så tjock och bra is som möjligt.

Martin vet vad han pratar om. Han har skördat is för ishotellet sedan 2005. Och hans morbror, Artur Torneus, gjorde jobbet de allra första åren med sina Volvo hjullastare.

– Artur är fortfarande med i skörden. Jag tar in honom och hans två hjullastare som extrahjälp varje höst, säger Martin som driver Maskintjänst i Kiruna.

5 500 kvadratmeter

Omkring fem veckor tar det att skörda isen som behövs till bygget av ishotellet på cirka 5 500 kvadratmeter. Lagom till påsk brukar det vara klart. Då lagras isen i en stor produktionshall som konstant håller minus fem grader.

Isen skördas i stycken som är 2,5 meter långa och en meter bred. Tjockleken avgörs av hur sträng vintern varit.

– I år var den 1,1 meter tjock. Vi sågar till isblocken så att alla blir 80 centimeter tjocka, vi tar bort den övre delen av isen som är av lite sämre kvalitet.

Isens kvalitet har högsta prioritet, eftersom den ska fungera som både stomme för bygget, inredning och råmaterial för de skulpturer som de utvalda konstnärerna designar. Därför skördas isen aldrig när det är kallare än minus 15 grader.

– Är det kallare än så i luften, riskerar isen att bli skör och spricka när den lyfts upp.

Positivt överraskad

Till sin hjälp har Martin fem Volvo hjullastare – från L35 till L60 – varav några är utrustade med specialsågar med 1,3 meter långa svärd. Men i våras ville Martin testa om L20 Electric var ett fungerande alternativ för hantering av isblocken i den tuffa miljön.

– Jag är positivt överraskad av elmaskinen. Vi har laddat den på lunchrasten med standardladdaren och det har alltid funnits el för en hel arbetsdag. Och de 2,5 ton tunga isblocken har maskinen klarat galant. Den har bättre kapacitet än man tror, om man bara ser till storleken.

Med stor sannolikhet leder testet till köp av en egen L20 Electric. Maskinen passar utmärkt i byggandet av ishotellet.

– Inne i hotellet, som består av is och snö, kan L20 Electric jobba, utan att några avgaser som smutsar ner både luft och ytor. Det är helt perfekt.

FAKTA ISHOTELLET:

Ishotellet i Jukkasjärvi byggs upp varje år och har utvecklats till en stor turistattraktion.

Ursprunget var en grupp japanska iskonstnärer som 1989 skapade en utställning med iskonst. Året efter, 1990, byggdes en särskild igloo för iskonsten, Artic Hall. En natt fanns det inga rum tillgängliga i Jukkasjärvi, så några av besökarna bad om tillstånd att övernatta i utställningshallen. De sov i sovsäckar på utbredda renskinn – de första gästerna på ”hotellet”.

Varje år söker Icehotel bygglov för ishotellet som rymmer sviter för över 100 gäster, utsmyckad med iskonst. I anslutning till hotellet byggs även en bar och en iskyrka.

Sedan 2017 finns det även, tack vare kylteknik, ett året runt-öppet ishotell.