Nyheter

Teknikens under förvandlar Internet till den ultimata arbetsplatsen

Under de senaste åren har tekniken snabbt förändrat vårt sätt att arbeta och skapat ett virtuellt globalt kontor till hands. Våra 9 till 5 jobb är inte längre enbart knutna till skåp och långa pendlingar, tack vare internet. Denna idealiska arbetsplats i vår tid är inte bara här för att stanna.

Den frodas också inom flera branscher!

Digitala möjligheter från växande onlineindustrier

Några framstående exempel på områden där svenska företag och individer drar nytta av digitalisering är e-handel, streamingtjänster, spelindustrin och ”gig”-ekonomin. En bransch som verkligen bidragit till utveckling och även fler arbetsmöjligheter är just den svenska spelindustrin. Den har blomstrat de senaste åren och en stor drivkraft bakom denna framgång är digitaliseringen och globaliseringen av spelmarknaden. Med ett kontinuerligt växande antal onlinespelare samt ökade möjlighet att spela på utländska casinon så nöjer sig inte svenska spelutvecklare med att enbart satsa på den lokala marknaden utan de expanderar och konkurrerar även internationellt med hjälp av digitala plattformar.

Fördelarna med en global karriär

En global karriär innebär att man arbetar med internationella samarbetspartners, kunder eller kolleger på regelbunden basis. Detta kan innebära att man reser mycket eller arbetar med olika team runt om i världen men också att man själv bor och arbetar utomlands.

Att skapa sig en global karriär kan vara mycket givande på flera plan. Och det kan erbjuda flera fördelar som möjliggör en oändlig arena av fantastiska karriärkliv såväl som stora personliga framgångar.

Ökad erfarenhet – Genom att arbeta i olika länder och med olika kulturer får du en bredd av erfarenheter som är svår att matcha i en mer traditionell karriär.

Kulturell medvetenhet – Att arbeta med team från olika kulturer hjälper dig att bli mer kulturellt medveten, vilket är en mycket eftertraktad färdighet på den globala arbetsmarknaden.

Nätverksmöjligheter – En global karriär ger dig utökade möjligheter att skapa internationella kontakter och nätverk som kan vara värdefulla för din fortsatta karriärmöjligheter.

Fördelarna med distansarbeten

Arbetsgivare kan avsevärt minska driftskostnader såsom kontorshyra, verktyg och underhåll genom att använda modeller för distansarbete. En avlägsen arbetsstyrka gör även att organisationer kan utnyttja en global talangpool utan geografiska begränsningar. Detta ger större tillgång till mångsidiga uppsättningar av värdefulla färdigheter och expertis.
En ökad produktivitet tros även uppnås vid ett distansbaserat arbete.

Förmåner för anställda

Flexibilitet – Distansanställda har friheten att skapa sina egna scheman och upprätthålla en hälsosammare balans mellan arbete och privatliv.

Minskade pendlingstider och kostnader – Distansarbetare sparar både tid och pengar genom att eliminera behovet av dagliga pendlingar till en fysisk arbetsplats.

Ökad arbetstillfredsställelse – En förbättrad balans mellan arbete och privatliv uppnås genom större möjlighet till egen anpassning och flexibilitet. Därmed en ökad övergripande tillfredsställelse.

Fördelar för miljön

Minskat koldioxidavtryck – Med färre människor som pendlar minskar även koldioxidutsläpp från fordon. En studie från University of California Transportation Center kom fram till att endast en mycket liten ökning av distansarbeten kan spara USA mer än 500 miljoner liter bränsle per år.

Mindre föroreningar – Med färre människor som pendlar och minskat behov av kontorslokaler kan föroreningarna från stadskärnor potentiellt minska.

Att övervinna utmaningar inom distansarbete

Trots alla fördelar så innebär distansarbete även en del utmaningar. Det kan handla om felkommunikation, känslor av isolering och otillräcklig teknisk infrastruktur. Men innovativa tekniska lösningar kan hjälpa till att lindra eller även förhindra detta.

Kommunikations- och samarbetsverktyg – Plattformar såsom Zoom, Slack och Microsoft Teams har möjliggjort en framgångsrik realtidskommunikation som förbättrat samarbetet runt om på arbetsplatserna. Det har verkligen underlättat för distansarbetare att hålla kontakten med sina kollegor och därav minska risken för felkommunikation.

Programvara för projekthantering – Kvalitetssäkrade och bra programvaror ger fjärrteam större insyn i projektförlopp och möjliggör en mer effektiv uppgiftshantering samt delegering.

Virtuella teambuilding-evenemang – Många företag har införlivat virtuella teambuildingaktiviteter och regelbundna chattar för ventilering. Just för att främja en känsla av gemenskap och kamratskap bland de fjärranställda.

För bara några decennier sedan var det ovanligt att arbeta med människor från hela världen, men idag är det tack vare digitaliseringen och internetet mer möjligt än någonsin att bygga en global karriär.