Nyheter

Yilport satsar på gränskontrollstation för livsmedel

Nu finns möjlighet till smidig matvaruimport för hela Mellansverige och Mälardalsregionen – detta tack vare Yilports satsning på en gränskontrollstation för livsmedel. I slutet av september invigdes den.

Ny kaj, tre kajkranar, sex automatiserade portalkranar, elektrifiering och kylcontainerlagring – det är kvittot på Yilports satsning i Gävle hamn. Nu är det Östersjöns största containerterminal. Under hösten blev den nya gränskontrollstationen för livsmedel färdig. Livsmedelsverket kommer att sköta driften och genomföra inspektion av importerat gods.

Joseph Muhumuza är Regional Sales Manager hos Yilport Nordic och tror att satsningen kommer att leda till betydande volymer:

– Vi som hamnoperatör vill att så mycket gods som möjligt ska fraktas via sjöfart. Idag är det vanligt förekommande att gods importeras via andra hamnar för att sedan fraktas långa sträckor med lastbilar högt upp i Norrland. Den här satsningen möjliggör att sjötransporter av livsmedel kommer närmare slutdestinationen.

Joseph Muhumuza fortsättter:

– Vi fördubblar tågkapaciteten i hamnområdet. Från och med november kommer två fullängdståg åt gången att få plats på containerterminalen. Vi ska möjliggöra för kunderna att planera sin logistik och att frakta på miljövänliga sätt, säger Jonathan Högberg som är Communications Officer hos Yilport.   

Byggnaden är på 500 kvadratmeter och här finns tre dockningsstationer, två labb samt tre kylrum. Anläggningen har fjärrövervakning och larm.

Den nya gränskontrollstationen gör det möjligt för en miljösmartare import för hela Mellansverige inklusive Stockholm och Norrland. Yilport driver även Rikskombiterminalen i Rosersberg, strax norr om Stockholm. Idag erbjuder de tre veckovisa tågpendlar mellan terminalerna i Stockholm och Gävle med planer att utöka.

Om YILPORT

YILPORT Nordic driver Sveriges tredje största containerhamn samt en stor bulkgodsterminal i Gävle. Hamnen är strategiskt placerad i anslutning till väg och järnväg i alla väderstreck samt den industritäta regionen i Mellansverige. Som ett komplement till hamnverksamheten i Sverige driver YILPORT även Rikskombiterminalen Stockholm Nord i Rosersberg. YILPORT Nordic verksamhet i Norden omfattar även Norges största containerterminal belägen i Oslo.

Läs mer på:

www.yilport.com

Foto: trackmetal