Nyheter

Gebrüder Weiss skickar en soldriven lastbil till världens högsta vulkan

Logistikföretaget är den officiella partnern till Peak Evolution Team. Tillsammans vill de flytta en soldriven lastbil till 6 893 meters höjd, vilket skulle vara världsrekord.

Världens högsta vulkan, ett team som försöker nå toppen med en soldriven e-lastbil, ett försök till världsrekord: det här är de väsentliga komponenterna i ett högprofilerat projekt som är på väg att starta i de chilenska Anderna.

De tre männen från Schweiz som bildar Peak Evolution Team vill erövra toppen av Ojos del Salado med sin soldrivna lastbil speciellt utvecklad för detta ändamål. Med en höjd av 6 893 m är det den högsta aktiva vulkanen på jorden. Som teamets huvudsponsor och logistikpartner kommer Gebrüder Weiss att ge ett betydande bidrag till projektets framgång. Logistikföretaget har just skickat det sofistikerade fordonet och all expeditionsutrustning till Chile med sjöfrakt. Nästa destination efter ankomsten blir Ojos del Salado.

Om laget når toppen skulle detta vara ett nytt världsrekord. Aldrig tidigare har ett fordon klättrat så högt.

– På grund av sin begränsade lastkapacitet kan detta soldrivna fordon ännu inte ersätta en konventionell lastbil, men det visar en helt ny riktning som vi kommer att kunna röra oss med alternativa drivningar i framtiden, säger Frank Haas, Head of Corporate Brand Strategi & kommunikation på Gebrüder Weiss.

Det soldrivna multifunktionsfordonet har mer dragkapacitet än en genomsnittlig 40-tons semi-lastbil och kan användas speciellt i tuff terräng.Gebrüder Weiss har redan sponsrat ett antal projekt av detta slag. ”Som det äldsta logistikföretaget i världen känner vi oss engagerade i att hjälpa till att forma framtiden för mobilitet”, förklarar Frank Haas motiven bakom detta samarbete.

I nästan fyra år har de tre schweiziska utvecklarna, David Pröschel, Patrik och David Koller, arbetat med att omsätta universallastbilen i praktiken.

Genom att ge sig ut på en expedition till en plats som inget fordon någonsin har nått vill de bevisa effektiviteten hos alternativa drivtekniker.

– Vårt fordon gör det möjligt att utföra även de mest krävande transportuppgifterna, oavsett om det är i gruvdrift eller vid uppförande av solkraftverk på hög höjd, på ett miljöanpassat och ekonomiskt effektivt sätt. Expeditionen kommer att visa den kommersiella lönsamheten hos produkten vi utvecklats, säger Patrik Koller, finanschef och medutvecklare av Peak Evolution Team. Gebrüder Weiss har vi fått en partner som delar vår vision om hållbar mobilitet och som ett internationellt transportföretag även kommer att kunna dra nytta av det i praktiken i framtiden.

Transporten kräver omfattande expertis och flexibilitet: eftersom eldrivna fordon betraktas som farligt gods, utvecklade specialisterna från det internationella transportföretaget ett dubbelt containergolv som säkrar expeditionsutrustningen och gör det möjligt att koppla bort batteriet. Dessutom måste omfattande dokumentation uppfylla de stränga säkerhets- och tullkraven när de är till sjöss och i destinationslandet. 

Det vågade uppdraget kommer att åtföljas av ett dokumentärfilmsteam som leds av den prisbelönte schweiziske filmskaparen Claudio von Planta.

Uppdrag Världsrekord på hög höjd med soldriven lastbil:

Destination Världens högsta vulkan: Ojos del Salado i Chile (6 893 m)

Transport Landtransport: Sevelen (CH) – Rotterdam (NL): 889 km

San Antonio (CL) – Salar de Maricunga (CL): 780 km

Sjötransport: Rotterdam – San Antonio: 12 021 km

Förpackning: Dubbelt containergolv säkrar expeditionsutrustning och möjliggör batteriurkoppling

Soldriven lastbilsbas: Multifunktionstruck av Aebi Schmidt

Utrustning:2 elmotorer, 380 hk, 200 km räckvidd, 240 kW effekt

Solceller 42 m2 moduler på taket och som mobila utbyggnader

7,4 kWp total effek

På bilden: David och Patrik Koller från Gebrüder Weiss Peak Evolution Team tillsammans med Katharina Zimmerling (Branch Manager Air & Sea Zurich på Gebrüder Weiss) och Vanessa Hafner (Team Leader Digital Communications på Gebrüder Weiss). (Källa: Gebrüder Weiss / Anna Pocinska)