Nyheter

Bankkortsbetalning för elbilsladdning

ANNONS

Krånglig laddning gör att många väljer bort vissa laddstationer eller att de avstår att skaffa elbil. För de som har hybridbil kan det leda till att man avstår från att köra på el. VP SalesTech har ett betalsystem där kunden betalar för laddningen med sitt bankkort eller mobila plånbok. Företaget erbjuder nu sin lösning till andra laddoperatörer för att skynda på omställningen till en grön laddinfrastruktur.

VP SalesTech har jobbat med system för bankkortsbetalning vid obemannad försäljning i 15 år. För fyra år sedan började företaget erbjuda laddboxar med bankkortsbetalning för laddning av elfordon under varumärket Pay N Charge.

– Att betala med bankkort i stället för att behöva registrera sig på diverse appar ger nöjdare kunder och ökad försäljning. Det var därför vi blev utsedda till Årets Laddplats 2021, berättar Anders Jaxhagen som är grundare av VP SalesTech.

I somras gjorde han en testresa med elbil i Europa och upptäckte att laddare oftast gick att hitta. Problemet var registrering och skapande av konto på olika betalsystem.

– Över hälften av alla laddningsförsök krånglade. Betalningen måste bli enklare och då är bankkortsbetalning en förutsättning. Det kan kombineras med appar och RFID-taggar, men det viktiga är att bankkortsbetalning finns så att laddningen alltid fungerar.

Förenklad laddningsadministration

Utöver ökade laddintäkter finns flera fördelar för laddoperatörer med att integrera en kortläsare oavsett vilken laddare de har. Via kortterminalens ledskärm kommuniceras både effekt och pris till kunden. I systemet kan laddoperatören också se statistik över hur och när kunder laddar, göra prisjusteringar, få felmeddelanden och även uppdatera systemet.

För bostadsrättsföreningar innebär systemet att den som laddar själv betalar med sitt kort för den el som förbrukas samtidigt som föreningen slipper administrationen och får en möjlighet till intäkter. Administrationen blir även enklare för företag som erbjuder laddning till sina anställda och som vill följa skattereglerna. De anställda betalar laddningen med eget bankkort och om de kör i tjänsten får de sedan milersättning av arbetsgivaren.

– Men framför allt är det enkelheten i att snabbt och krångelfritt kunna betala med kort som kunderna uppskattar. Och laddoperatörer slipper förlora intäkter på grund av krångel vid registrering eller betalning.

Marknadsledande betalsystem

VP SalesTechs prisbelönta system för bankkortsbetalning tillverkas av Nayax som har 770 000 aktiva kortterminaler i drygt 70 länder.

VP SalesTech har nu tagit fram ett abonnemang för just laddoperatörer där kortläsare, licenser, mobila uppkopplingar, backend office, bokföringsunderlag, teknisk support och bankavgifter ingår. För det betalar laddoperatören 290 kronor i månaden och fem procent av transaktionsbeloppet.

– Vi har ett väl beprövat system och känner ett ansvar att sprida det till resten av branschen. Den gröna laddinfrastrukturen klarar vi bara av att bygga om vi gör det tillsammans, och här kan vi göra ett viktigt bidrag som betalpartner, understryker Anders Jaxhagen.

Webbplats:

https://www.vpsalestech.se/