Nyheter

De viktigaste trenderna inom molnindustrin 2024

Det ökade behovet av AI har tvingat molnleverantörer att utöka sina infrastrukturerbjudanden för att möta kraven från AI-drivna appar och tjänster. När molnplattformar förstärker sitt utbud av AI-tjänster, demokratiseras spelplanen och ger även de utan AI-kompetenser möjlighet att utnyttja dessa verktyg.

Denna expansion har intensifierat synergierna mellan införandet av AI och utvecklingen inom molnbaserade databehandling, menar Kiran Minnasandram på Wipro. Under de senaste åren har företag gått djupare in i sin digitala transformationsresa, vilket resulterat i en standardisering och demokratisering av ett molnparadigm.

Molnekosystem, som erbjuder en förenklad plattform för datalagring, bearbetning och skalbarhet underlättar för företag att implementera och förbättra AI-modeller. Detta resulterar i en ökad användning av molnintegrerade AI-ramverk.

Nu blickar Kiran Minnasandram, CTO Wipro FullStride Cloud business unit, mot år 2024 och delar med sig av de viktigaste trenderna att hålla koll på inom datamolnsindustrin:

Ökad användning av multi- och hybridberäkningsmodeller

Företag inser alltmer fördelarna med att diversifiera sina molnstrategier.

Multi-moln och hybridmolnmodeller erbjuder flexibilitet, förhindrar leverantörslåsning och säkerställer optimerad prestanda och kostnader.

Startskotten av ”Interaktiv AI”

Utöver de allmänna artificiella intelligensförmågorna, betonar interaktiv AI realtidsinlärning och anpassningsförmåga vid människa och dator-interaktioner. År 2024 kan denna unga teknik börja dyka upp, särskilt inom sektorer som kundservice, där realtidsanpassning och kontextualitet avsevärt kan förbättra användarupplevelser.

Fokus på hållbara molnlösningar

Hållbarhet blir en huvudfokus i varje bransch och molnbaserad databehandling kommer inte att vara något undantag. Stora molnleverantörer betonar nu vikt på gröna datacenter, förnybar energi och effektiva kylmekanismer.

Branschrapporter pekar på att företag nu betraktar en molnleverantörers hållbarhetsinitiativ som en kritisk faktor i deras beslutsprocesser. Vidare delar Kiran Minnasandram med sig av de sektorer han menar står inför stora tillväxtresor inom molnbaserad databehandling.

Detaljhandel: Denna sektor förväntas uppleva en ökning av molntillämpning, med särskild betoning på molnfödda beräkningar. I takt med att konsumentbeteenden och preferenser utvecklas kommer detaljhandlare i allt högre grad att använda sig av molnfunktioner för att erbjuda personliga, skalbara och effektiva lösningar.

Hälso- och sjukvård: Hälso- och sjukvårdssektorn står inför en teknisk boom. Med ett ständigt växande fokus på datastyrd patientvård och telemedicin kommer molnbaserad databehandling att vara avgörande för att underlätta sömlösa vårdupplevelser.

Finansiella tjänster: Även om finanssektorn redan är en betydande aktör inom molnekosystemet kommer den att ytterligare expandera sitt fotavtryck. Digitala transaktioner, fintech-lösningar, hyper-personalisering bortom konsumentbanker och datacentrerad finansiell planering kommer att driva denna omvandling.

Underhållning och media: Med boomen av streamingtjänster och digitalt innehåll över hela världen kommer molnbaserad databehandling fortsätta spela en central roll i innehållsleverans och lagring.

– Men molnparadigmen omfattar många branscher. Regulatoriska krav förväntas införa högre motståndskraftstandarder, särskilt för reglerade branscher. Det regulatoriska landskapet kommer att få företag att ompröva och eventuellt justera sina befintliga molnstrategier, avslutar Kiran Minnasandram.