Nyheter

Marknadsledare även 2023 – Ökar mer än dubbelt så mycket som totalmarknaden

2023 blev ett betydligt bättre år när det gäller registreringar av lätta lastbilar i Sverige. Efter ett par år med produktionsbrist så lättade situationen under 2023 och totalmarknaden ökade från 34 500 till 43 700 fordon (+26,6%). Volkswagen Transportbilar ökade med hela 57,3% och levererade nästan 13 000 lätta lastbilar.

Detta ger märket en marknadsandel på 29,6%. Nya ID. Buzz Cargo går också direkt in på förstaplatsen när det gäller elektriska transportbilar.

– Det har rullat ut fler bilar från Volkswagen Transportbilars fabriker under 2023 och vi kan äntligen se att leveranstiderna minskar något, säger Helmut Löb som är märkeschef på Volkswagen Transportbilar.

Sveriges mest populära transportbilar, sedan många år tillbaka, är fortsatt Caddy (plats 1) och Transporter (plats 2). Dessa båda modellserier hamnar till och med på topp-10-listan (plats 9 och 10) om man tittar på totalmarknaden, inklusive personbilar, med drygt 5 200 registreringar vardera.

– Extra glädjande för oss är att Transporter nästa dubblerat sin volym under 2023 (+96,7%, anm.), trots att den är inne på sitt sista modellår i sitt nuvarande utförande, fortsätter Helmut Löb.

Att Amarok återintroducerades under hösten 2023 och hann levereras i 566 exemplar bidrar förstås också till den positiva utvecklingen för Volkswagen Transportbilar. Liksom den framgångsrika introduktionen av ID. Buzz och ID. Buzz Cargo. 1 681 levererade ID. Buzz Cargo under 2023 innebär att detta är marknadens mest populära eldrivna lätta lastbil. Eldrivna lätta lastbilar utgör idag 19,8% av totala volymen i marknaden och andelen förväntas stiga. Under 2024 presenterar Volkswagen sin nya Transporter som också kommer erbjudas i ett helelektriskt utförande.

– 2024 blir ett spännande år för oss på Volkswagen Transportbilar. Vi kommer introducera tre olika nya laddhybrider, vi uppdaterar och moderniserar vår Crafter, vi introducerar långa 7-sitsiga ID. Buzz och vi får en helt ny Transporter och Caravelle. Men den modell som jag ser mest fram mot är nog nya California, som baseras på vår senaste Multivan, avslöjar Helmut Löb.

Volkswagen Transportbilar visar på framgångar inom hela sitt breda modellprogram, med allt från husbilar, personbilar och minibussar, till pickuper, skåp- och flakbilar. I en minskad husbilsmarknad 2023 kunde Volkswagen Transportbilar öka sin försäljning av både California och Grand California med 16,7%.

Sist men inte minst riktar Helmut Löb några tacksamma ord till de personer som står bakom märkets framgång:

– Framför hårda bilfakta och designad plåt står ett dedikerat team av tekniker, kundmottagare och säljare. Team Transportbilar är kärnan och ansiktet utåt för vårt varumärke och jag vill rikta ett stort tack till deras insatser under det gångna året.