Nyheter

Begbilsrapport: Försäljningen ökade för tredje kvartalet i rad

Försäljningen av begagnade bilar fortsatte att öka under årets sista kvartal, vilket bidrog till att antalet sålda bilar ökade något under 2023, enligt en rapport från bilförmedlaren Kvdbil. Utmärkande för året var den rekordhöga exporten. 142 758 bilar såldes till utlandet – en ökning med 30 procent.

Under förra året ökade försäljningen av begagnade bilar med 0,4 procent. Totalt såldes 1 197 414 bilar fördelat på bilhandeln, privatmarknaden och företag, jämfört med 1 192 915 under 2022. Den måttliga ökningen ska dock ses i ljuset av att det första kvartalet var rekordsvagt. Sedan dess har försäljningen ökat tre kvartal i rad, jämfört med samma period året innan. I det fjärde kvartalet såldes 280 905 bilar, vilket motsvarar en ökning på 0,7 procent.

– Året började med en kalldusch, men därefter blev det ljusare och ljusare. Höga räntor och ett tuffare ekonomiskt läge har successivt styrt köparna till andrahandsmarknaden. Sedan har vi fortfarande en bit kvar till normala försäljningsnivåer. Min bedömning är att vi kan vara där om något kvartal, säger Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

Även priserna kan komma att återhämta sig. Under oktober och november sjönk priserna på begagnade bilar så kraftigt att uppgången för 2023 helt utraderades, enligt auktionsdata från kvd.se. I december noterades dock en mycket stark rekyl (+4,6 %), vilket resulterade i att året ändå slutade med uppgång på 5,3 procent.

– Vi kan se att uppgången framför allt drivs av bilar i prisklasserna mellan 100 000 upp till 400 000 kronor. Dessa har blivit mer efterfrågade nu när många försöker kapa månadskostnaden. Exklusiva bilar över 500 000 kronor fortsätter däremot att sjunka i pris, fortsätterDaniel Odsberg.

Historiskt hög export

det fjärde kvartalet registrerades ökad försäljning i 8 av 21 län. Störst var uppgången i Stockholms län (+7,5 %), i Hallands län (+5,6 %) och i Blekinge län (+4,5 %). Exporten minskade med 3,4 procent, men för hela 2023 sågs en mycket kraftig ökning. Totalt exporterades 142 758 bilar, vilket är 24 512 fler än det tidigare rekordet från 2019.

– En svag krona, tillsammans med förbättrad logistik, gjorde att exporten slog rekord under 2023. Jämfört med 2022 ökade försäljningen till utlandet med 30,4 procent. Bilarna som exporteras är vanligtvis bara några år gamla, och ungefär var fjärde bil är laddbar. Fortsätter exporttrenden skulle det kunna utgöra ett hot mot den gröna omställningen i Sverige, konstaterar Daniel Odsberg, försäljningschef Kvdbil.

– Under det fjärde kvartalet ser det dock ut som att exporten minskade något, vilket skulle kunna kopplas till kronans återhämtning de senaste månaderna. Men det är för tidigt att dra definitiva slutsatser om detta då det brukar finnas en eftersläpning i exportstatistiken, avslutar Daniel Oldsberg.

10 mest exporterade bilarna
1. Volkswagen Passat (190 hk, diesel)
2. Volkswagen Tiguan (190 hk, bensin)
3. Volkswagen Passat (156 hk, bensin alt. drivmedel el)
4. Volkswagen Tiguan (190 hk, diesel)
5. Volvo V90 (190 hk, diesel)
6. Audi A6 (204 hk, diesel)
7. Toyota Corolla (110 hk, bensin)
8. Audi A3 (150 hk, bensin)
9. Audi A4 (190 hk, diesel)
10. Toyota RAV4 (178 hk, bensin)

10 mest exporterade elbilarna
1. BMW I3
2. Volkswagen ID.3
3. MG MG4
4. Volkswagen ID.4
5. Kia Niro
6. MG Marvel
7. Tesla Model 3
8. Audi e-tron
9. Volvo XC40
10. Nissan Lea

Om sammanställningen
Kvdbils statistik över begagnade bilköp i Sverige hämtas från Bilregistret via statistikföretaget Vroom. Prisutvecklingen baseras på försäljningar hos kvdbil.se (cirka 20 000 per år) och mäts genom BPI (Bilpriserindex) av systerföretaget Bilpriser.se.