Nyheter

Fem vanliga sätt att höja vår säkerhet på nätet med

I den digitala eran vi lever i idag har säkerhet på nätet blivit av yttersta vikt för att skydda sin personliga information, och för att undvika potentiella risker. För dig som undrar hur du enkelt kan höja din säkerhet online så kommer här fem enkla och användningsbara tips som hjälper dig på vägen mot en större trygghet.

Använd BankID som inloggningsmetod

De flesta av oss använder idag BankID i någon utsträckning. Många hemsidor och tjänster erbjuder det som inloggningsmetod för att man ska kunna känna sig säkrare på att ingen kan komma åt ens känsliga information, eller kapar ens identitet. Av denna anledning kan man idag till och med använda BankID på nätcasino för att känna sig trygg.

Något mer som är positivt med BankID förutom att det är tryggare, är att det också är en smidigare lösning. Det tar nämligen bort behovet av att komma ihåg olika användarnamn och lösenord för olika tjänster – istället har man en och samma kod i samma läge. Har du ännu inte skaffat dig BankID, så är det hög tid att göra det nu. 

Ha alltid starka lösenord

Men bara för att vi använder oss av BankID finns det vissa lägen där vi likväl använder lösenord – som när vi loggar in på våra sociala medier, och en rad andra typer av hemsidor som man använder inloggning på. 

Där vi använder oss av lösenord är det alltid att föredra att använda sig av väldigt starka lösenord. Se till att det du väljer är unikt, kombinerar bokstäver, siffror och specialtecken. Och kom ihåg att inte använda samma lösenord på flera platser. Ett starkt lösenord är en grundläggande säkerhetsåtgärd.

Säkra din router och aktivera brandvägg

Nästa tacksamma tips för att höja din säkerhet på nätet är att ändra standardlösenordet för din trådlösa router och använda dig av en stark kryptering (WPA3 om möjligt). Detta förhindrar obehöriga från att komma åt ditt trådlösa nätverk och minska risken för intrång.

Installera och aktivera en brandvägg på din dator för att övervaka och kontrollera inkommande och utgående nätverkstrafik. Komplettera detta med ett pålitligt antivirus- och anti malware-program för att skydda dig mot skadlig programvara.

Använd VPN för ökad säkerhet

Avslutningsvis, integrera användningen av en VPN (Virtual Private Network) för extra säkerhet när du är online. När du skaffar VPN krypterar du din internettrafik, vilket skyddar din data från avlyssning och potentiella hot. Detta är särskilt viktigt när du ansluter till osäkra nätverk, som offentliga Wi-Fi-nätverk.

Det är alltid nyttigt att vara proaktiv och medveten om potentiella risker online. Att ta vara på dessa enkla tips, i synnerhet de gällande BankID och VPN, höjer din övergripande säkerhet på nätet.