Nyheter

Världens första eTrailer

Det Hamburgbaserade företaget NÜWIEL GmbH, har skapat världens första batteridrivna cykelkärra med en elmotor som möjliggör ett hållbart och tillförlitligt sätt att transportera gods upp till 130 kilo. För att göra verklighet av eTrailer använde ingenjörerna standardkomponenter från norelem.

För att möta dagens krav på snabba, tillförlitliga, kostnadseffektiva och miljövänliga transportlösningar efterfrågas innovativa lösningar, i synnerhet i urbana miljöer. Med särskilt fokus på problemet med sista-milen-leveranser, vilket kan vara en orsak till trängsel i stadsmiljöer, såg företaget till att utveckla en lösning med ett lätt men robust fordon som tar liten plats och som på ett säkert sätt kan transportera tunga laster.

Sedan starten har NÜWIEL GmbH arbetat tillsammans med sina samarbetspartners på en lösning som möter befintliga utmaningar i urban logistik och samtidigt skapar mervärde. Företaget började 2016 med en vision om att utveckla en alternativ transportlösning som inte orsakar buller, trängsel eller luftföroreningar.

Prisvinnande teknik tas till gatorna

Som svar på utmaningen med urban trafik utvecklade NÜWIEL en innovativ kärra med en eldriven motor, som kan användas för att transportera gods upp till 130 kilo. eTrailer kan användas både som en handdragen kärra på gångvägar och trottoarer likväl som cykelkärra på cykelbanor eller vägar.

Det har gjorts möjligt genom en patenterad sensorteknik som registrerar och överför minsta vibration till styrenheten medan motorn – en modell som används inom motorcykelindustrin – tar emot korrekt broms- eller accelerationskommando. På millisekunder anpassar sig kärran till den valda hastigheten. eTrailern är dessutom tillräckligt stabil för att köras på kullersten och säkert ta sig upp för trottoarkanter. Den kan komma upp i en hastighet på 25 km/h och använder förnybar energi genom att återvinna elektricitet vid inbromsning, vilken sedan används för att ladda batteriet. Kärran är dessutom, tack vare sin enkla kulkoppling, kompatibel med alla typer av lastcyklar.

Under 2022 vann eTrailer första pris i kategorin ”Årets bästa elektriska kärra” vid IAA.

eTrailer är nu i drift på vägarna i sex europeiska länder. Bland NÜWIEL:s kunder finns branschledande företag inom post- och paketlogistik, detaljhandel och intralogistik, som UPS och IKEA. Städer, kommuner och stadsförvaltningar använder också redan eTrailer. Företaget fick nyligen en stor order från den belgiska posten på flera hundra eTrailers.

Beslutet att arbeta tillsammans med norelem

Som expert på standardelement erbjuder norelem 70 000 delar av högsta kvalitet med snabba leveranser. norelem tillhandahåller ett flertal av komponenterna som NÜWIEL behöver för att tillverka eTrailer, inklusive låsbara stjärnhandtag, ögleskruvar, gångjärn i plast, gummidämpare och glidlager i plast.

Att beställa delarna var enkelt rapporterar NÜWIEL och lyfter fram användarvänligheten på norelems webbsida, där tekniska dimensioner och 3D CAD data för varje del framgår. ”Eftersom norelems webbshop och digitala produktkatalog är så användarvänliga kan våra ingenjörer och designers bygga vidare från grunden”, säger Muhammad Ali Qammar, produktutvecklare på NÜWIEL.

All relevanta designdata och ritningar kan integreras i respektive CAD-system. Snabba leveranser, där norelem garanterar att 98 % av alla komponenter finns i lager, gjorde det möjligt för NÜWIEL att prova olika delar under prototypfasen på ett enkelt sätt.

Utöver produkterna uppskattade NÜWIEL särskilt företagets hängivna kundservice, mycket bra support och transparens i informationen mellan företagen i samarbetet med norelem. Och om någonting går sönder åtgärdar norelem snabbt med en lämplig ersättningsprodukt. NÜWIEL-teamet arbetar fortlöpande på att förbättra sin e-Trailer och planerar därför att öka volymerna av produkter som köps via norelems webbshop.

norelems produkter i bruk

I projektet eTrailer användes olika produktionshjälpmedel och fixturer av underhålls- och produktionsavdelningen, standard- och driftdelar för framtagande av prototypen men även en del kundspecifika speciallösningar.

Eftersom norelems standard- och maskindelar som användes är standardiserade har de inte modifierats utan installerats i den form som de levererats. Med utgångspunkt från CAD-data har NÜWIELS designers anpassat sin utformning av eTrailern efter norelems artiklar, vilket gjort det snabbt och enkelt att planera konstruktionen i förväg och senare installera på lämpligt sätt. En annan fördel med standarddelar är att utslitna delar kan bytas ut utan problem – om standarddelar används kan dessutom reservdelar skaffas enklare och snabbare.

För att dämpa vibrationerna som uppstår när eTrailer används och förlänga livslängden används gummibuffertar i metall med invändiga och utvändiga gängor. Förutom att vara temperaturbeständiga och lämplig för alla väderförhållanden, används de även för att dämpa överföringen av vibrationer till styrenheten för mjuk funktionalitet. Andra norelem-komponenter säkerställer stabiliteten hos det innovativa transportfordonet.

Plastglidlagren som används är underhållsfria och säkerställer en mjuk rörelse av stödhjulen på eTrailern. En ledad ögleskruv håller dragstången på plats även under stark rörelse. Dessutom valde NÜWIEL att använda norelem-gångjärn av plast med slitsade hål. Dessa är gjorda av glasfiberförstärkt termoplast med en axel i rostfritt stål, vilket håller nere vikten och gör dem enkla att installera.

En smart anti-stöld-enhet har integrerats i designen med ett låsbart stjärnhandtag från norelem som används för att låsa fast batteriet på eTrailern. Handtagen är en låsmekanism och ett lås i ett och nycklar ingår vilket gör dem mycket enkla att använda. NÜWIEL och det stora antalet användare av eTrailer är mycket positiva till att nyckeln kan tas ur i både låst och öppet läge, vilket säkerställer att batterifacket är stängt på ett tillförlitligt sätt.

För mer information, se:

 www.norelem.se and www.nuwiel.com