Nyheter

Svensk Pilotförening: ”LFV stänger ner infrastruktur för flyget”

”Samtidigt som det allmänna säkerhetsläget i norra Europa försämrats inleder LFV en nedmontering av kritisk infrastruktur för svensk luftfart. Måndag 15 januari slocknar radarbilderna vid åtta regionala flygplatser, och LFV har även beslutat att stänga ner markbaserad navigationsutrustning.”

Det skriver Tomas Gustafsson, ordförande för Flygsäkerhetskommittén i Svensk Pilotförening i en debattartikel i Flygtorget:

”Det är befogat att fråga sig om Luftfartsverket, LFV, är ett affärsverk utan ansvar eller en ansvarslös myndighet. LFV hävdar att man är en viktig del av totalförsvaret. Ändå har man beslutat att överföring av radarbilder till flera svenska flygplatser ska upphöra och att kritisk navigationsutrustning ska läggas ner. Därtill fortsätter LFV en etablering av fjärrstyrda torn med centraliserad kontroll av svenska flygplatser som saknar operativ redundans. Med tanke på budskapen från Folk och Försvars Rikskonferens, samt Sveriges planer om ett NATO-medlemskap, framstår LFV:s agerande som både obegripligt och djupt oroande.”

”LFV har beslutat att stoppa överföring av radarbilder till flygplatser som inte ingår i det nationella basutbudet.”

Läs hela debattartikeln här:

www.flygtorget.se