Nyheter

Nytt partnerskap: Ska rulla ut 300 ellastbilar på europeiska vägar före 2030

– Samarbetet med Einride och utrullningen av 300 tunga elektriska lastbilar över hela Europa, är ett utmärkt exempel på hur vi samarbetar och utnyttjar vår skala för att driva handling och verklig förändring idag – vilket ger långsiktigt värde och påverkan samtidigt som vi lägger grunden för en ljusare och mer hållbar framtid. Detta partnerskap är vår senaste investering för att uppnå nettonoll innan 2050, genom att genomföra åtgärderna som beskrivs i Mars Net Zero Roadmap med fokus på att förbättra och optimera logistik, omforma nätverk, omvandla typen av transport vi förlitar oss på och omfamna elektrifieringen av våra lastbilflottor. Tillsammans med våra partners driver vi förändring och visar engagemang för hållbarhet i stor skala, säger Barry Parkin, Chief Procurement & Sustainability Officer på Mars, Incorporated.

Mars ingår partnerskap med Einride, som en del av Mars satsning för att minska sina koldioxidutsläpp. Målet är att introducera en flotta på 300 tunga elektriska och digitalt optimerade lastbilar i ett nätverk över hela Europa. Partnerskapet väntas innebära en årlig koldioxidbesparing på 20 000 ton innan 2030, vilket motsvarar ungefär 10% av Mars Europas totala vägtransportutsläpp.

​Förra veckan genomfördes den första leveransen, då två elektriska lastbilar, fullt integrerade med mobilitetsplattformen Einride Saga och Einrides laddinfrastruktur, transporterade gods från Mars Petcare-fabriken i Verden, Tyskland, till dess distributionscenter i Minden, cirka 90 km bort.

Efter starten i Tyskland kommer det globala strategiska partnerskapet att expandera runt om i Europa, med rutter planerade i Storbritannien och Nederländerna senare under 2024. De fullt elektriska transporterna kommer även att kompletteras med en autonom pilot under 2025.

Introducerandet av eltransportnätverk är en del av Mars, Incorporateds åtagande att nå nettobalans för utsläpp före 2050. Detta inkluderar ett nytt mål att halvera koldioxidutsläppen till 2030 över hela dess värdekedja (Scope 1,2,3). En del av denna satsning är att omforma typen av transport som företaget förlitar sig på och de energikällor som används.

Som en del av sin nettonollplan kommer Mars investera 1 miljard dollar globalt under de kommande tre åren för att driva klimatsatsningar inom företaget. Bolaget kommer också fortsätta att tilldela ekonomiska resurser tills nettonollmålet är uppnått.

Längs den första sträckan i Tyskland kommer de två elektriska tunga lastbilarna (Mercedes eActros 300 Tractor) elektrifiera drygt 300 km per år på sträckan från Verden till Minden. För att stötta övergången till elektrisk flotta har Einride och Mars installerat fyra högeffektiva laddpunkter för lastbilarna, på de tyska Petcare-anläggningarna.

Einride möjliggör övergången till hållbar godstransport genom digital, elektrisk och autonom teknologi. Deras erbjudande inom fraktkapacitet inkluderar implementering av uppkopplade elektriska fordon från ledande lastbilstillverkare, autonoma fordon och Einride Smartchargers, allt drivet av operativsystemet Einride Saga.

Genom datadrivna insikter och realtidsuppdateringar ger Saga transportörer möjlighet att optimera rutter, minska energiförbrukningen, automatisera laddningsscheman, maximera batteriets livslängd, noggrant spåra minskningen av utsläpp och effektivisera transportkostnaderna.

– För att skapa en motståndskraftig framtid måste vi vidta åtgärder för att avkarbonisera transport och främja framtidssäkrad och hållbar frakt. Detta partnerskap illustrerar Mars tro på vikten av konkreta handlingar, när vi gemensamt implementerar ett intelligent fraktsystem som kommer att minska utsläpp, öka effektiviteten och verka för hållbarhet i stor skala, säger Robert Falck, VD och grundare av Einride.

Om Mars, Incorporated
Mars, Incorporated drivs av tron att den värld vi vill ha imorgon formas av hur vi gör affärer idag. Mars är ett företag som förnyas och utvecklas för att påverka världen positivt. I vår breda portfölj av kvalitetsprodukter och tjänster för konfektyr, mat och djurvård sysselsätter vi över 140 000 engagerade medarbetare. Med över 47 miljarder dollar i årlig försäljning står vi bakom några av världens mest älskade varumärken, som Ben’s Original™, CESAR®, Cocoavia®, DOVE®, EXTRA®, KIND®, M&M’S®, SNICKERS®, PEDIGREE®, ROYAL CANIN ® och WHISKAS®. Vi arbetar för att skapa en bättre värld för husdjur genom vårt globala nätverk av djursjukhus och diagnosservicecenter – som AniCura, BANFIELD™, BLUEPEARL™, Linnaeus and VCA™ – och med banbrytande teknik utvecklar vi program inom genetisk hälsoscreening och DNA-testning.
För mer information om Mars, besök www.mars.com
Om Einride
Einride utformar, utvecklar och levererar teknologi för fraktmobilitet för att påskynda övergången till hållbar transport. Deras plattform inkluderar ett integrerat nätverk av elektriska och autonoma lastfordon, laddinfrastruktur och ett intelligent fraktoperativsystem. Einride grundades 2016 och blev 2019 världens första företag att driva ett autonomt, elektriskt lastfordon på allmän väg. Idag driver Einride en av de största flottorna av tunga elektriska lastbilar på uppdrag av Global Fortune 500-företag på åtta olika marknader.
För mer information, besök einride.tech