Nyheter

Miljöpartiet: ”EU tar sikte på framtiden – men Sverige missar tåget”

”Nu är Sverige rejält på efterkälken. Tidöregeringen missar tågtrafikens potential och klamrar istället fast sig vid ogrundade prognoser om kärnkraftsutbyggnad och tekniska lösningar som ännu bara finns på ritborden hos bil- och flygindustrin.”

Det skriver Karin Svensson Smith (MP), Fd ordförande i riksdagens trafikutskott i en debattartikel i ETC:

”I Trafikverkets nyligen presenterade inriktningsunderlag för transportsystemet (15 januari) saknas den järnvägssatsning EU efterlyser. I järnvägens barndom var Sverige pionjär vilket var väldigt viktigt för utveckling av näringsliv och välstånd. Nu är Sverige rejält på efterkälken.”

”Tidöregeringen missar tågtrafikens potential och klamrar istället fast sig vid ogrundade prognoser om kärnkraftsutbyggnad och tekniska lösningar som ännu bara finns på ritborden hos bil- och flygindustrin.”

”Fossilenergi utgör blodomloppet i transportsektorn som använder tre fjärdedelar av den importerade oljan. Att fasa ut oljeberoendet är nödvändigt både för att nå klimatmål och för att stärka Sveriges beredskap i händelse av krig. Tidöregeringens sänkning av bensin- och dieselskatten kommer att öka Sveriges sårbarhet. Beslutet att ändra reduktionsplikten så att fossilandelen i drivmedlet blir större späder också på sårbarheten.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.etc.se/debatt/eu-tar-sikte-paa-framtiden-men-sverige-missar-taaget