Nyheter

TCS levererar Europas modernaste plattform för efterhandel till Euroclear Finland

TCS, Tata Consultancy Services, har gjort det möjligt för Euroclear Finland, Finlands nationella värdepapperscentral att integrera sin huvudplattform med Eurosystemets (vilket är ECB och de nationella centralbankerna i de länder som har infört euron) plattform för värdepappersavveckling, TS2 (TARGET2 Securities).

Förändringen säkerställer enklare gränsöverskridande avvecklingstransaktioner för investerare i finska värdepapper och plattformen är den mest moderna för efterhandel i Europa.

Med TCS BaNCS™ for Market Infrastructure är Euroclear Finlands huvudplattform integrerad med Eurosystemets plattform för värdepappersavveckling, TS2. Den ny moderniserade plattformen minskar gränsöverskridande avvecklingsrisker, minskar kostnader för investerare, gör Finland mer attraktivt för investeringar och förbättrar tillgången till kapital för finländska utfärdare av värdepapper.

Banker, centrala motparter och utfärdare kommer att dra nytta av längre öppettider. Banker kan nu stödja transaktioner i alla 24 länder inom T2S-ekosystemet med ett centraliserat kontantkonto, vilket förenklar säkerhetshanteringen och förbättrar likviditeten.

– Att ansluta oss till T2S är avgörande för tillväxten och utvecklingen av den finska marknaden. Våra kunder kommer att dra nytta av effektivare processer och tillgång till större investeringsmöjligheter, vilket gör Finland till en attraktiv plats för utfärdare och investerare. Som en direkt förvaltningsmarknad med konton för slutinvesterare är övergången till plattformen bland de största i sitt slag när det gäller antalet värdeandelskonton och innehav som flyttades. Med vår huvudplattform baserad på TCS BaNCS for Market Infrastructure är vi glada över att ha samarbetat med TCS i vår affärs- och IT-transformationsresa och skapat ett av de mest moderna och effektiva värdepapperssystemen i Europa, säger Hanna Vainio, vd på Euroclear Finland.

Övergången är en viktig milstolpe för Euroclear Finland, som har fler än 2 miljoner konton med ett totalt värde på över 460 miljarder EUR. Under 2015 till 2018 blev värdepapperscentralen den första att ersätta flera äldre system med en enda, standardbaserad avvecklings- och depåplattform kallad Infinity. Plattformen möjliggjorde högre nivåer av direkt bearbetning och större flexibilitet, något som har hjälpt värdepapperscentralen att harmonisera sina affärsprocesser med EU-standarder.

– TCS är stolta över att ha kunnat arbeta med Euroclear Finland för att skapa en flexibel, skalbar, säker och robust plattform för framtida tillväxt och utveckling av den finska marknaden. Euroclear Finlands decennielånga förändringsresa har drivits av TCS BaNCS och vi gläds åt deras senaste framgångsrika integration med TS2, säger Vivekanand Ramgopal, vd för BFSI Products & Platforms på TCS.

Foto: Tapio Haaja, Unsplash