Nyheter

Akamai för samman molnet och edge

Akamais nya initiativ Gecko (Generalized Edge Compute) innebär en sammanfogning av de två viktigaste IT-miljöerna – molnet och edge. Det innebär ett steg för att tillhandahålla en plattform där arbetsbelastningen kommer närmare användarna, enheterna och datakällorna.

Med det nya initiativet stärker Akamai sin plats som leverantör av världens mest distribuerade plattform i molnet.

Med Gecko-initiativet tar Akamai ett steg närmare att tillhandahålla en molnplattform som levererar bättre upplevelser för företag. Detta genom att placera arbetsbelastningen närmare användarna, enheterna och datakällorna. Akamais initiativ sker under en spännande tid inom teknikbranschen.

Enligt en global studie utförd av ClearPath Strategies 2023 tror två tredjedelar av beslutsfattarna inom IT-branschen att användning av distribuerade molntjänster kommer att öka under det kommande året. Det nya initiativet är det senaste steget i Akamais mångåriga strategi att tillhandahålla en viktig plattform inom företagsmiljöer där molnet nyttjas på flera sätt.

Det är ytterligare ett steg i företagets vision om att utforma en ny typ av moln. Syftet är att uppfylla behoven hos moderna program som kräver högre prestanda, lägre latens och faktisk global skalbarhet som nuvarande molnarkitekturer inte erbjuder. Akamai har utfört tidigare försök med Gecko hos flera av sina företagskunder.

Molnföretaget förutser att kunder som arbetar med AI, spel för flera spelare, sociala medier och strömmningsmedia är de som att ha mest nytta av Gecko. Akamai tror på framtida användning inom områden som detaljhandel, hantering av spatiala data, dataanalys och IoT-miljöer för industrier och konsumenter.

Edge- och molnnätverk behandlas i regel separat.

Gecko erbjuder driftsättning av allmän databehandling utöver Akamais befintliga världsomspännande edge-nätverk. Men erbjuder även möjlighet att få en konsekvent upplevelse i både moln- och edge-nätverk med hjälp av befintliga verktyg och processer med god observationsförmåga.

Gecko utvidgar den tyngre, traditionella databehandlingen – som vanligtvis är begränsad till centraliserade datacenter – till utkanterna av Akamai-nätverket. På så sätt kan datoranvändningen tillämpas på hundratals tidigare svåråtkomliga platser, vilket innebär att kunderna kan placera arbetsbelastningen närmare sina användare.

Genom att tillämpa datoranvändning i molnet på platser som har varit svåråtkomliga för vanliga molnleverantörer behöver utvecklarna inte längre skilja på moln- eller edge-användning. I och med utvecklarnas ökade krav på moln- och edge-leverantörer vill Akamai göra det möjligt att förnya sig genom hela datorprocessen.

Därför vill de driva fram den konvergens som krävs för att utvidga möjligheterna i molnet på ett sätt som inte var möjligt före Gecko. Akamai lanserar en snabb men pragmatisk plan för Gecko. I den första fasen strävar Akamai efter att bädda in databehandling med stöd för virtuella maskiner i 100 städer i slutet av året.