Nyheter

Säkerhetsföretagen: ”Ta inte onödiga risker när nät byts ut”

”Mobiloperatörerna underskattar säkerhetsriskerna med att stänga ner både 2G- och 3G-nätet för snabbt. Hundratusentals kunder med hemlarm kan drabbas.”

Det skriver Joachim Källsholm, ordförande för branschorganisationen Säkerhetsföretagen i en debattartikel i Svenska Dagbladet:

”Villaägarna och mobiloperatörerna utkämpar en strid på denna sida om nedsläckningen av 2G- och 3G-näten. Sverige går före andra EU-länder och ska stänga båda näten helt redan nästa år.”

”Villaägarna har i en debattartikel rätt i att mobiloperatörernas alltför snabba nedsläckning av 2G- och 3G-näten nästa år kommer att kosta vanliga människor och företag mycket pengar och även gå ut över välfungerande säkerhetssystem.”

”Mobiloperatörerna lägger hela ansvaret på kunden. Vanliga människor förväntas ta reda på vilket nät deras IoT-produkter använder. Det är inte rimligt att förvänta sig att alla ska veta vilket nät trygghetslarmet eller nödtelefonen i hissen använder för att kommunicera. Det kommer bli en tråkig överraskning när saker plötsligt slutar fungera.”

Läs hela debattartikeln här:

https://www.svd.se/a/Xbv9v7/sakerheten-riskeras-nar-2g-slacks-i-fortid-skriver-sakerhetsforetagen