Nyheter

Domstolsutslag bekräftar att limousinetrafik/hyrverk kräver taxitillstånd

Sedan 2012, när den nya Taxitrafiklagen infördes, har limousinetrafik/hyrverk inkluderats i Taxitrafiklagen och kräver därför taxitillstånd. I ett aktuellt fall har Freys Hyrverk AB blivit åtalat för att man inte anmält sina fordon på taxitrafiktillstånd.

Företaget hävdade då att tillstånd inte behövs då man inte vänder sig till allmänheten utan endast kör kunder med avtal. Stockholms Tingsrätt och Svea Hovrätt har underkänt argumentationen. Svea Hovrätt fastslog 11 juli 2023 att trafiken kräver taxitillstånd. Bolaget begärde prövningstillstånd hos Högsta Domstolen som nu den 1 mars 2024 avslog prövningstillstånd. Därmed har Svea Hovrätts dom vunnit laga kraft.

– Domstolsutslagen bekräftar därmed att taxitillstånd är obligatoriskt för trafiken med limousiner/hyrverk, säger Lennart Kalderén, ordförande Svenska Taxiförbundet. Detta finns uttryckligen angett i Taxitrafiklagens 2 kap. 1 § och ska egentligen inte behöva prövas i domstol. Nu är emellertid alla eventuella osäkerheter i tolkningen av lagstiftningen undanröjda, vilket är en fördel. Vår bransch är beroende av konkurrens på lika villkor.