Nyheter

Implenia vinner nya strategiska kontrakt

Implenia har vunnit nya kontrakt i Schweiz, Tyskland och Sverige, som vart och ett speglar koncernens strategiska fokus på stora och komplexa projekt, specialistkompetens och hållbarhet.

Det totala kontraktsvärdet för Implenia uppgår till mer än CHF 240 miljoner.

Ersmarkstunneln: viktig järnvägsförbindelse i norra Sverige

Trafikverket har tilldelat Implenia uppdraget att planera och bygga Ersmarkstunneln i norra Sverige. Projektet omfattar en 1,6 km lång tunnel mellan Fäboberget och Ersmarksberget, plus en servicetunnel, olika betongkonstruktioner, vatten- och avloppssystem samt dräneringsmattor.

Tillfartsvägar och uppställningsplatser byggs också. Arbetet påbörjas i maj i år och kommer att ta cirka två år att slutföra.

Ersmarkstunneln är en del av Norrbotniabanan, en 27 mil ny järnväg mellan Umeå och Luleå som ska möjliggöra snabbare, säkrare och mer hållbara resor och transporter. Den nya järnvägen kommer att minska restiderna avsevärt och förbättra anslutningen av ett tätbebyggt område i Sverige till övriga Europa. Detta kommer att stärka regionens sociala utveckling och ekonomiska konkurrenskraft.

Två nya datacenter i Dielsdorf nära Zürich

Green, den ledande schweiziska datacenterleverantören, har gett Implenia i uppdrag att bygga ytterligare två högpresterande datacenter för Green Metro-campus i Dielsdorf. Detta är ett perfekt tillfälle för Implenias specialistteam att använda sin mångåriga erfarenhet och omfattande expertis som totalentreprenör.

Anläggningsarbetet har redan påbörjats och Green kommer att leverera den första datacenterkapaciteten sommaren 2025. Implenia har redan byggt det första av tre datacenter åt Green i Dielsdorf och håller just nu på att bygga den tillhörande kontorsbyggnaden på Green Metro Campus.

Totalt kommer Implenia då att ha realiserat sex datacenter i Zürich-området och ser ytterligare stor tillväxtpotential på denna marknad.

Nytt bostadsområde i Zürich

Implenia har fått i uppdrag av en pensionsfond att utveckla ett bostadsområde. Kontraktet är värt cirka 100 miljoner CHF. Projektet startar i april 2024 och beräknas pågå till sommaren 2027.

Hållbar kontorsbyggnad i centrala Karlsruhe

Naxos Grundbesitz KG har bett Implenia att bygga projektet ”Midstad Karlsruhe” vid Kaiserstrasse, som inkluderar butikslokaler, kontor, co-working-utrymmen och matserveringar. Implenia har fått uppdraget som totalentreprenör för denna nybyggnation i ett utmärkt läge i innerstaden.

Byggherren hade redan bett den särskilda grundenheten att sköta rivningsarbetet och bygga bygggropen. Detta arbete är nästan klart. Projektet beräknas vara klart i mitten av 2026. När det gäller hållbarhet är målet att uppnå DGNB Platinum-certifiering för nybyggnaden och DGNB-rivningscertifiering för rivningsarbetet.

Ett solenergisystem planeras för taket, medan retentionstak kommer att skörda regnvatten. En fasad av mycket ljus natursten bidrar till att förbättra mikroklimatet i grannskapet.