Nyheter

Piratpartiet: ”Grundlagsskydda rätten till krypterad kommunikation i EU”

Individens integritet och privatliv hotas av ökad övervakning och repressiva lagförslag som Chat Control. Det menar Piratpartiet och vill därför grundlagsskydda rätten till krypterad kommunikation för alla EU-medborgare.

Med ökad användning av digital kommunikation kommer också risken för oåterkalleligt intrång i privatlivet. Exempelvis innebär EU-lagförslaget Chat Control att all krypterad kommunikation i appar, mail och SMS kommer att övervakas.

Menar partiet vidare i ett pressmeddelande.

Inför Europaparlamentsvalet den 9 juni presenterar därför Piratpartiet sitt första vallöfte: Grundlagsskydda rätten till krypterad kommunikation i EU.

– Just nu attackeras EU-medborgares personliga frihet och privatliv på flera fronter. Vissa medlemsstater vill uttalat förbjuda krypterad kommunikation. Vi behöver det motsatta. Därför kommer jag tillsammans med piratpartister runtom i EU arbeta för att grundlagsskydda rätten till krypterad kommunikation, så att vi kan säkra fundamentala funktioner i en demokrati – fri media, politisk aktivism och pluralitet i idéer och åsikter
, säger Katarina Stensson, partiledare och EU-toppkandidat för Piratpartiet.

På bilden: Katarina Stensson, partiledare och EU-toppkandidat för Piratpartiet
Foto: Tobias Hellsten