Nyheter

De bygger en av världens mest kraftfulla AI-superdatorer

Eviden, Atos Groups verksamhet som är ledande inom avancerad datoranvändning, tillkännager idag ett nytt kontrakt med det danska Center for AI Innovation, som ägs av Novo Nordisk Foundation och Danmarks Export- och Investeringsfond, för att konstruera en toppmodern AI superdator i Danmark. 

Superdatorn är designad för att tillgodose storskaliga projekt som använder artificiell intelligens och prioriterar högsta säkerhetsnivå för att stödja dansk datasuveränitet. Den nya superdatorn förväntas bli en av de mest kraftfulla AI-superdatorerna i världen. Dess mål är att påskynda forskning och innovation inom olika områden som sjukvård, biovetenskap och den gröna omställningen.

Den kommer att leverera 6 Exaflops av FP8 AI-prestanda och är baserad på NVIDIA DGX SuperPODTM-arkitekturen. Eviden kommer att leverera, installera och konfigurera superdatorn, samt tillhandahålla underhåll och teknisk support under hela dess livstid.

Superdatorn, som heter Gefion, förväntas vara klar för pilotprojekt före årets slut. Den kommer att inrymmas i Danmarks nyinrättade nationella Center for AI Innovation och kommer att ge forskare från Danmarks offentliga och privata sektorer tillgång till en avancerad superdator optimerad för AI.

– Vi är stolta över att arbeta med Novo Nordisk Foundation och Danish Centre for AI Innovation för att leverera AI-superdatorn i Danmark för att tillhandahålla en oöverträffad potential för att påskynda banbrytande vetenskapliga upptäckter inom områden som läkemedelsupptäckt, sjukdomsdiagnostik och behandling, sade Dr. Cédric Bourrasset, chef för HPC-AI och Quantum Computing, Eviden, Atos Group. Denna nya superdator kommer att vara en kraftfull resurs för att ytterligare stärka AI-forskning och samarbete mellan akademi och dansk industri i Danmarks redan blomstrande AI-baserade forskningsekosystem.

Mads Krogsgaard Thomsen, VD för Novo Nordisk Foundation:

– Eviden är känt för att vara den ledande experten inom AI-superdatorer. De är därför det perfekta valet för att stödja detta spännande projekt och hjälpa Danmarks briljanta forskare och innovatörer att ta sig till nästa nivå.”

– AI hjälper forskare att hitta lösningar på många av mänsklighetens största utmaningar inom hälsovård, hållbarhet, energi och mer, säger Charlie Boyle, Vice President, DGX-plattformar på NVIDIA. Byggt av Eviden med NVIDIA DGX H100 AI superdatorer, Novo Nordisk Foundation Gefion-systemet kan främja forskning och utveckling i Danmark med transformativ, fullstack AI-infrastruktur.

Novo Nordisk Foundation grundades i Danmark 1924 och är en företagsstiftelse med filantropiska mål.

Dess vision är att förbättra människors hälsa och hållbarheten i samhället och planeten, och dess uppdrag är att främja forskning och innovation inom förebyggande och behandling av kardiometabola och infektionssjukdomar samt att främja kunskap och lösningar för att stödja en grön omvandling av samhället .

Foto: Alexandra_Koch