Nyheter

VD:s 7600 km körning: Insikter från långdistansresan

Kör 7600 km under 11 dagar, förbrukar i genomsnitt 27 liter per 100 km. Det är bara en liten del av all analyserad data under resan Mindaugas Paulauskas, VD för Girteka Transport gjorde.

Huvudsyftet med hela projektet var att komma närmare förarnas vardag, förstå dem och möta utmaningar och möjligheter.

Under hela resan spelade Mindaugas och Sergey in mer än 8 timmars råvideomaterial, inklusive intervjuer med förare, inspelningar från parkeringsplatser, anläggningar, vägtrafik, dagliga uppgifter och så vidare. Resultatet är nästan 40 videor som täcker hela resan i Mindaugas som för närmare alla livet för dessa dolda hjältar.

Alla videor finns tillgängliga här:

www.girteadrivers.com/motr.

Ständig övervakning

Under 11 dagar av resan körde Mindaugas Paulauskas och Sergey Kovalev 7600 kilometer, besökte 10 länder och övervakades ständigt i realtid som alla Girtekas lastbilar.

– Tack vare mjukvarulösningarna Telematica och Fleethand kan vi ständigt övervaka truckarna. Inte bara för att ha tydlig information om platsen för lasten, dess villkor, utan också förares prestanda, inklusive tekniska motorproblem och ekopoäng, säger Dainius Augutis, avdelningschef för transportfunktionssupport på Girteka.

Under hela resan levererade både Mindaugas och Sergey last, anpassade deras prestanda till vägsituationen, trafiken, timing och så vidare.

Slutligen reste de 2800 kilometer i hastigheter under 80 och över 4400 kilometer i hastigheter mellan 81 och 83 km i timmen. Under hela resan släppte de ut 3 900 kilo CO2 och fick 90 poäng på en 100 eko-skala. Detta är ett mycket bra resultat, med tanke på erfarenhetsnivån från Mindaugas.

Möjlighet att förbättra

– Inom eco-poäng analyserade vi flera indikatorer som rullsträcka, motorbelastning, farthållare eller tomgång. Baserat på det systemet räknar varje förares prestanda separat och ger dem konstant information om deras prestanda via mobiltelefoner så att de enkelt kan justera hur de kör, förklarar Karolina Žekaitė, utbildningscenterchef på Girteka.

Även om det var den första långdistansresan för Mindaugas Paulauskas, lyckades han skaffa en platinapoäng i sparsam körning, vilket innebär att minska utsläppen på en mycket hög nivå.

– Varför är detta viktigt? Att ha några tusen lastbilar och minska deras miljöpåverkan till och med med 1-2% varje lastbil, betyder mycket totalt. Så små steg för mig kan vara enorma för hela sektorn. Och det var därför jag ville prova det själv och testa det. Och det som var viktigt för mig också, att bevisa att även en förarpraktikant kan göra det, betonar Mindaugas Paulauskas.

Värdefull insikt

Med tanke på Mindaugas Paulauskas resa på 7600 km är det tydligt att denna resa var mer än bara bilkörning. Det handlade om att få en riktig titt på vad lastbilschaufförer går igenom varje dag. Mindaugas resa, som visas i många videor, hjälpte alla att se förarnas liv på nära håll och dela med sig av upp- och nedgångar de möter på vägen.

Detta handlade inte bara om att leverera varor; det handlade om att visa den verkliga sidan av lastbilskörning och göra den mer tilltalande för människor.