Nyheter

AI och arbetslivets framtid: Forskare, fack och arbetsgivare vill se åtgärdspaket

Det behövs en åtgärdsplan för att hantera AI:s påverkan på arbetsmarknaden. Det menar forskare vid forskningsinstitutet Ratio tillsammans med fackförbunden Akavia och Sveriges och arbetsgivarorganisationen Almegaen debattartikel i Dagens Industri.

Undertecknarna framhåller AI:s potential att drastiskt öka produktiviteten och tillväxten, samtidigt som de varnar för de utmaningar som kommer med teknikens snabba utveckling.

Artificiell intelligens förändrar redan arbetsflöden och kompetenskrav över en rad industrier, från telekom till fintech, och visar på både extraordinära effektivitetsvinster och nya behov av arbetskraft.

Medan AI-teknologier, som språkmodeller och chatbotar, blir allt mer integrerade i det dagliga arbetet, framhäver artikeln en brådskande nödvändighet för strategiska åtgärder som säkerställer att arbetsmarknaden kan anpassa sig och växa i takt med dessa innovationer.

Åtgärdsförslagen inkluderar kompetensutveckling, strategiska investeringar i AI-relaterad utbildning och skattereformer som främjar lärande och innovation, snarare än att ersätta arbetskraft med teknik. Initiativet efterlyser en samordnad insats från både den privata och offentliga sektorn för att säkerställa att Sverige inte bara håller jämna steg med den globala utvecklingen utan också leder vägen mot en mer inkluderande och hållbar framtid med AI.

”Det är avgörande att vi, i svensk anda, både anammar ny teknik och smidigt hanterar de strukturomvandlingar som följer”, skriver författarna.