Nyheter

Karlstads kommun bland de första att få drönartillstånd

Sedan några månader tillbaka har Karlstads kommun tillstånd att flyga drönare över bebyggda områden. Ett tillstånd som tagit lång tid att få men som nu gör det möjligt för kommunen att använda drönare för att i första hand hålla kommunens kartmaterial uppdaterat.

Bland andra uppdrag som kommer att kunna genomföras finns trafikanalyser, volymberäkningar samt inspektion av byggnader för att nämna några.

– Vi är bland de första kommunerna som får tillstånd vilket är roligt även om själva tillståndsprocessen varit lång. Nu har vi ett tillstånd på plats och kan flyga där vi vill och behöver och kan därigenom förenkla och utföra vissa uppdrag snabbare, säger Björn Jingfors, mätningsingenjör och drönarpilot på det kommunala lantmäteriet.

Organisation och säkerhet

Tillståndet som kommunen nu fått av Transportstyrelsen ställer krav på att det finns en organisation för att flyga med drönare. Bland annat ska en ansvarig och utsedda personer för olika roller så som till exempel drönarpilot, säkerhetschef och operativ chef finnas.

Organisationen gör att kommunen själv kan godkänna sina egna flygningar efter att en riskanalys genomförts för att minimera risker. När filmer och bilder sedan ska användas behövs spridningstillstånd som det statliga lantmäteriet lämnar.

– Vi arbetar hela tiden med att flygningarna ska vara så säkra som möjligt och kan till och med sätta fallskärm på drönaren. Vi låter aldrig drönaren flyga så långt bort att vi inte ser den längre, samtidigt som vi skyddar integriteten genom att flyga så högt att ansikten och registreringsskyltar inte kan urskiljas, fortsätter Björn Jingfors.

Drönare ett smart verktyg för lantmäteri och GIS

En stor del av drönarflygningarna idag görs för att hålla kommunens kartmaterial uppdaterat. Det är också med en drönare som dagens ortofoton tas genom att ett stort antal foton läggs samman för att få en kartbild.

Drönare kan även användas för olika typer av mätningar, till exempel volymmätningar och masshantering. Utöver detta ger drönarflygningarna fina möjligheter att visualisera stadsutveckling när den kommuniceras eller för att dokumentera och göra jämförelser mellan då och nu.

– De senaste flygningarna vi genomfört var att filma för kommunikatörerna så att Karlstadsborna kan se hur högt det planerade höghuset i Tullholmsviken kommer att bli. Dagen innan använde vi drönare för att kunna göra volymberäkningar på ett antal högar, avslutar Björn Jingfors.