Nyheter

Dynamisk lastbalansering oavsett laddboxtillverkare med ELLSY

Nu lanserar KGK möjligheten att bibehålla smart dynamisk lastbalansering när man blandar laddboxar från olika tillverkare i en och samma installation. Med laddboxar kopplade till KGK:s betal- och administrationslösning ELLSY är det möjligt.

Med betal- och administrationslösningen ELLSY erbjuder KGK tilläggstjänsten som gör det möjligt att blanda laddboxar från olika tillverkare i en och samma installation och samtidigt nyttja smart och dynamisk lastbalansering.

– Med vårt team av utvecklare och unik kod i ELLSY har vi kunnat ta fram den här lösningen. Den bygger på att förbrukningsdata från alla laddare i laddstationen och fastigheten hos kund skickas till ELLSY som i sin tur styr hur ström fördelas mellan laddarna för att optimalt utnyttja fastighetens inkommande effekt. För att detta ska vara möjligt ska laddboxarna kommunicera via protokollet OCPP (Open Charge Point Protocol). Ett protokoll som de flesta laddboxar på marknaden idag stöder, berättar Jens Holmström, Kategorichef hos KGK.

Vad är dynamisk lastbalansering?

I en fastighet används elektricitet för olika ändamål, som elbilsladdning, belysning, hissar hushållsapparater, uppvärmning och kylning. Om alla dessa installationer används samtidigt kan elsystemet i fastigheten överbelastas med strömavbrott som resultat. Dynamisk lastbalansering hjälper till att jämna ut strömförbrukningen för att undvika överbelastning och säkerställa att huvudsäkringarna håller.

Dynamisk lastbalansering är en smart funktion för laddboxinstallationer som gör att man får en jämn fördelning av ström, undviker överbelastning i fastighetens elnät och optimerar laddningen av bilar. Den dynamiska lastbalanseringen är särskilt användbar om fastigheten har en begränsad tillgänglig effekt och du vill säkerställa en stabil tillgång till ström för alla.

När du laddar elfordon kan det vara svårt att veta hur mycket ström som är tillgänglig utan att överbelasta fastighetens elsystem. Den dynamiska lastbalanseringen övervakar och anpassar laddningshastigheten för elfordon baserat på hur mycket ström övriga installationer i fastigheten använder.

Det innebär att elfordon kan ladda snabbare när andra installationer är avstängda eller använda mindre ström vid tidpunkter då exempelvis tvättstugor och värmepumpar förbrukar mycket elektricitet.

Om ELLSY
ELLSY är en betal- och administrationslösning som används för att enkelt driva anläggningar med laddplatser för laddbara fordon. Det är ett anpassningsbart system som löser de flesta behov som finns hos den som driver en laddanläggning. Med ELLSY hanterar du också betalning och får en rättvis fördelning av laddkostnader med enkel administration och en praktisk app för slutanvändarna. I ELLSY hittar du också funktioner som dynamisk lastbalansering och integration mot parkeringsappar.