Nyheter

Så väljer du rätt däck till din elbil

Att välja rätt däck kan förlänga räckvidden för en elbil, framhäva dess bästa egenskaper och förbättra säkerheten. Om du kör en elbil är det alltid värt att se till att däcktillverkaren har specificerat däcket som lämpligt för elbilar eller uttryckligen som ett däck för elbilar. En professionell bedömning kan fastställa det bästa möjliga däcket för ditt fordon.

Elbilar är mycket responsiva och accelererar snabbt, så det är klokt att välja däck som förbättrar dessa egenskaper. Glöm inte bort dina däck efter montering; de bör kontrolleras regelbundet.

Även på en elbil är det viktigt att kolla däcktrycket ofta. Ett däck med för lågt lufttryck ökar rullmotståndet, vilket förbrukar mer energi för rörelse än ett korrekt pumpat däck. Det är också viktigt att se efter tecken på ojämnt slitage.

– När ett däck börjar slitas ojämnt är det svårt att helt undvika att det fortsätter att slitas. Om du upptäcker ojämnt däckslitage, är det klokt att göra en hjulinställning och om det är möjligt att skifta framhjulen bak och vice versa, råder Tomas Jansson, produktchef på däck- och bilverkstadskedjan Vianor.

Att skifta hjul själv på en elbil kan vara klurigt då det i många fall behövs en fyrpelarlyft. Om en elbil lyfts från fel punkt kan det orsaka skador på batteriet.

Personlig körstil och vanor spelar en avgörande roll 

När du väljer däck är det avgörande att ta hänsyn till din egen körstil samt den typ av körning som är typisk för din elbil. På Vianor-verkstäderna genomgår kunderna en noggrann behovsanalys som inkluderar en genomgång av fordonet och körvanor. Utifrån denna analys väljs sedan de mest lämpliga däcken ut för att säkerställa optimal prestanda och säkerhet på vägen.

När du väljer däck till en elbil är det viktigt att ta hänsyn till följande faktorer:

Lastkapacitet: Den extra vikten från batterierna gör en elbil tyngre än en bensinbil av samma storlek. Välj därför däck som klarar belastningen, eftersom däcken annars kan slitas ut snabbare och skadas vid användning. Däckets lastkapacitet finns markerad på däcksidan.

Storlek: Däckdimensioner för elbilar tenderar att vara generellt större jämfört med konventionella bensindrivna fordon. Utforska det breda utbudet av tillgängliga däckalternativ på marknaden och välj de som passar perfekt till din bil.

Rullmotstånd: Lägre rullmotstånd innebär mer ekonomiska och miljövänliga däck. Genom att välja däck med lågt rullmotstånd utökas elbilens räckvidd per laddning.

Ljudnivå: Vid val av däck till en elbil, observera ljudnivån noggrant. Minskat däckljud förbättrar körkomforten.

– EU:s däckmärkning hjälper dig hitta tysta däck med lågt rullmotstånd. Även om märkningen avser externt däckljud, så ökar sannolikheten att ljudet inne i kupén blir lägre. Märkningen visar också sommardäckets våtgrepp som är en viktig säkerhetsegenskap, säger Tomas Jansson. 

Säkerhet och mönsterdjup är också avgörande för däck till elbilar 

– Tillräckligt mönsterdjup är avgörande för greppet, särskilt på våta vägar, även för elbilar. Bra mönsterdjup är avgörande för greppet och därmed för säkerheten speciellt på våta vägar. Enligt lagen ska sommardäck ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter, men risken för vattenplaning ökar betydligt när mönsterdjupet är mindre än 4 millimeter. Därför skulle jag rekommendera att köpa nya sommardäck till en elbil när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter, råder Jansson. 

Foto: Flender Funways