Nyheter

Innovativ mobil laddningslösning från Volvo CE – förändrar arbete utanför elnätet

Volvo Construction Equipment (Volvo CE) lanserar en ny lösning för att förse kompakta elektriska maskiner och annan elektrisk utrustning på arbetsplatser med ström från elnätet. Volvo PU40 är en mobil kraftenhet med en kapacitet på 40 kWh och kommer att finnas tillgänglig i Europa.

Tillgång till laddning är en av de största utmaningarna som måste lösas för att göra övergången till elektromobilitet enklare. Volvo PU40 Power Unit är kompakt, mobil, lätt att använda och kan ladda allt från Volvos kompakta eldrivna maskiner till annan elektrisk utrustning på arbetsplatsen, till exempel mindre elmaskiner från andra märken och utrustning som borrmaskiner och sågar.

Laddning av PU40 kan ske via en låg (6 kW AC) anslutning till elnätet, vilket bidrar till att undvika kostnader för toppbelastning. Alternativt är snabbladdning via en 17 kW DC-laddare tillgänglig. Volvos kompakta elmaskiner kan snabbladdas med den integrerade 17 kW DC-laddaren eller via ett 3 kW AC-uttag. Växelströmsuttaget kan också användas för att ladda kompakta elmaskiner som inte är från Volvo och annan elektrisk utrustning.

Filip Brkljaca, Product Manager Charging Solutions på Volvo CE:

– Tack vare en integrerad 17 kW DC-snabbladdare kan PU40 ladda Volvos kompakta eldrivna grävmaskiner på så lite som en timme, eller två timmar för Volvos eldrivna kompakthjullastare. Det är till och med möjligt att snabbladda de kompakta elmaskinerna samtidigt som Power Unit långsamt laddas. Kunderna kan alltså ladda sina maskiner snabbt, tryggt förvissade om att de gör det på det mest kostnadseffektiva sättet. Och maskinerna kommer att vara redo att användas igen när de behövs, vilket maximerar produktiviteten på arbetsplatsen. Att kunna ladda annan elektrisk utrustning med PU40 är en extra fördel.

En illustration av hur PU40 laddas och laddar elektrisk utrustning:

Volvo PU40 Power Unit väger cirka 900 kg och har måtten 1200 x 900 x 900 mm och är idealisk för både mobil och stationär användning. Dess ringa storlek och vikt gör den enkel att flytta runt på arbetsplatsen, oavsett var maskinerna är placerade. Den kan enkelt transporteras med pallgafflar, till exempel av Volvo L20 Electric och L25 Electric.

Volvo PU40 Power Unit finns tillgänglig i Europa via Volvo CE, Swecon och andra auktoriserade återförsäljare.

Totala lösningar för elektromobilitet

Volvo PU40 är det senaste tillskottet till Volvo CE:s laddningslösningar för det växande utbudet av eldrivna maskiner och är ett tydligt tecken på företagets engagemang för att erbjuda kunderna helhetslösningar. Den följer på lanseringen av Volvo PU500-kraftenheten i januari med en kapacitet på ~330-400 kWh – och fler lösningar är på gång.

Elektriska maskiner är en pusselbit när det gäller att skapa fossilfria arbetsplatser. En annan är tillförlitliga laddningslösningar. Power Unit är nästa steg i Volvo CE:s ambition att minska koldioxidutsläppen i anläggningsbranschen och hjälper kunderna att följa miljöbestämmelserna samtidigt som den säkerställer en stadig och effektiv strömförsörjning så att de kan få jobbet gjort.

Förra året publicerade Volvo CE också protokollet för sin 48-volts likströmsförsörjning för att göra det enklare för andra att använda det och i ett försök att underlätta ett branschgemensamt protokoll för att förhindra att kunder behöver olika laddare för en fordonsflotta med flera varumärken.

Läs mer om de olika laddningslösningar som finns tillgängliga för kompakta elektriska maskiner.