Nyheter

Säkerhetsmässan SKYDD: Vad händer om Sverige attackeras – och globala tech-entreprenörer på scenen

SKYDD äger rum den 22 – 24 oktober på Stockholmsmässan. Redan på öppningsdagen bjuds besökarna på flera höjdpunkter, exempelvis den unika konferensen och krisövningen ”Akilles 2024”. Dessutom kommer säkerhetsindustrins mest inflytelserika tech-entreprenörer att vara på plats för att tala om tekniktrender, och under dagen kommer även årets bästa säkerhetslösningar och ”Årets Trygghetsambassadör” att utses.

Nordens största säkerhetsmässa SKYDD, fortsätter att växa. Med ett hundratal programpunkter är konferensprogrammet större än någonsin. På plats finns dessutom 220 utställare som visar de senaste lösningarna för att öka säkerheten och tryggheten i samhället.

– Vi är väldigt glada över att antalet utställare ökat med tio procent i jämförelse med 2022. Det visar att den svenska och nordiska säkerhetsmarknaden är het och att SKYDD är ett viktigt event för branschens leverantörer, kommenterar Monika Johannesen Widholm, projektledare för SKYDD på Stockholmsmässan.

Sverige attackeras – vad händer?

Konferensen ”Akilles 2024” behandlar Sveriges beredskap vid samhällsviktiga händelser. Under en dag får deltagarna följa en scenarioplanering kring en fiktiv kris, indelad i fyra faser: samhällsstörningar, flyktingströmmar, försörjningskedjor och totalförsvaret.

– Här lyfter vi fram vad som händer om Sverige blir attackerat, vilka aktörer som blir inblandade och hur totalförsvaret agerar i ett skarpt läge, säger Monika Johannesen Widholm.

Konferensen leds av krisexperten Jeanette Fors-Andrée och säkerhetschefen Michael Kellermann.

Omvärldslägets påverkan på företagens säkerhet

En annan viktig programpunkt är paneldiskussionen ”Rätt skydd för din verksamhet?”, där experter som Addicis vd Andreas Glansborg och Kim Elman, chef för Centrum för cybersäkerhet på RISE, delar sina insikter om hur omvärldsläget påverkar företags säkerhet med Stefan Aimer, vd för Systemhouse och Säkerhetsbranschens vd Jeanette Lesslie Wikström. Syftet med paneldiskussionen är att ge åhörarna praktiska råd om hur de kan stärka sin verksamhet.

Världens mest inflytelsefulla tech-entreprenörer på plats

På eftermiddagen ska några av den globala säkerhetsindustrins mest framstående tech-entreprenörer – Pierre Racz, Dean Drako, Joe Grillo och Martin Gren – tala om megatrender så som AI, molntjänster, cybersäkerhet och IoT på Teknikscenen i utställningshallen.

– Deras presentationer liksom den avslutande paneldiskussionen, kommer fokusera mycket om hur dessa teknologier påverkar utvecklingen inom kamerabevakning, passerkontroll och andra säkerhetssystem, säger Lennart Alexandrie, publisher på AR Media International, som ansvarar för programmet på Teknikscenens program under de tre Skydd-dagarna.

– Det är en ”once in a lifetime”-möjlighet att få se dessa giganter på samma scen vid samma tillfälle. Att det sker på SKYDD i Stockholm är vi väldigt stolta över, tillägger han.

Fest, prisutdelningar och country avslutar

På kvällen flyttar Skydd in i Viktoriahallen på Stockholmsmässan. Där samlas branschfolk för att nätverka och avnjuta en middag på Club Skydd. På scenen kommer facktidningen Detektor att utse årets mest innovativa säkerhetsprodukter när prisceremonin för Detektor International Award hålls.

Samtidigt kommer tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv (SNOS) presentera ”Årets Trygghetsambassadör”, en person som medverkar till att lyfta trygghetsfrågor i samhället eller som med konkreta åtgärder bidrar till effektivare brottsbekämpning och därmed ett tryggare samhälle. Därefter avslutas Skydds öppningsdag med ett scenframträdande av countryartisten Mimi Werner.

– Vi är väldigt nöjda över hur öppningsdagen sätter tonen för hela eventet. Med en rik blandning av insikter och diskussioner på scenerna, kombinerat med en utställning som visar på säkerhetsbranschens brottsbekämpande lösningar, hoppas vi att Skydd ska inspirera och leda till fler investeringar i säkerhet och trygghetsskapande åtgärder, avslutar Monika Johannesen Widholm.