Nyheter

Ny rapport: Kommunerna vill ha rådighet över stadsnäten – men öppnar för strategiskt delägarskap

En ny rapport från Nordity Fiber visar att svenska kommuner som äger fibernät (så kallade stadsnät), trots betydande ekonomiska utmaningar, prioriterar rådighet och kontroll över stadsnäten. Samtidigt ser kommunerna risker med sitt stadsnätsägande, exempelvis i form av investeringskostnader och att kommunerna står för all risk i verksamheten.

Kommuner som låtit värdera sina stadsnät visar en större benägenhet att vilja avyttra näten. Rapporten baseras på en undersökning som infrastrukturpartnern Nordity Fiber låtit genomföra och där svar inkommit från 60 kommuner som äger stadsnät.

Totalt 154 kommuner äger ett stadsnät och har fått möjlighet att svara i undersökningen.

Knappt 80 procent av svaren kommer från kommunstyrelsens ordförande eller vice ordförande. Av undersökningen framkommer att:

• 64 procent av de svarande anser att det är viktigt eller mycket viktigt att vara majoritetsägare i stadsnätet

• De främsta fördelarna med stadsnätsägandet uppges vara rådighet och kontroll över prissättning

• Nackdelarna uppges vara att ägandet belastar den kommunala ekonomin, investeringsbehoven i stadsnätet och att kommunen står all risk för satsningen

• Det finns en tendens till att kommuner som har värderat stadsnätet och de som har ekonomiska utmaningar har diskuterat försäljning av stadsnätet i högre grad än andra kommuner

• 65 procent uppger att kommunen har ganska stora eller stora ekonomiska utmaningar

• Om en försäljning av stadsnätet skulle bli aktuell vore det mest intressanta alternativet att gå samman med andra kommunala stadsnät och behålla ett ägandeskap

• Om en försäljning till en privat aktör skulle bli aktuell uppger kommunerna att det är mest intressant att sälja en del till en privat aktör och behålla ett ägandeskap, snarare än att sälja hela innehavet

– I oroliga tider är det inte förvånande att kommunernas värdering av rådighet och kontroll av näten ökar. Det är dock intressant att kommunerna ser delägarskap som den bästa lösningen om de skulle sälja sina stadsnät. Det visar på en strategisk medvetenhet och vilja att behålla inflytandet över sin digitala infrastruktur, även i samarbete med privata aktörer, säger Jonas Persson, VD för Nordity Fiber.

Enligt undersökningen uppger 15 av kommunerna att de värderat sina stadsnät. Av dessa är det endast fyra kommuner som svarar att de vet det faktiska värdet av nätet och som har velat dela med sig av uppgiften.

– Det är ingen hemlighet att många av landets kommuner kämpar ekonomiskt. Men många av dem vet inte att de sitter på en värdefull resurs i form av sitt stadsnät. Jag är övertygad om att de flesta kommuner skulle bli förvånade av marknadens värdering av näten. I våras genomförde vi ett förvärv av ett norskt stadsnät med 17 000 anslutningar som innebar att kommunen fick in drygt en miljard norska kronor. Vi vet av erfarenhet att det går alldeles utmärkt att förena kommunernas behov av rådighet och kontroll med att få in nödvändigt kapital. Lösningen ligger i att sälja en minoritetsandel i näten, säger Jonas Persson.

Om undersökningen
Undersökningen genomfördes av företaget Attityd via en telefonenkät under perioden 16 september till 15 oktober 2024. Målgrupp för analysen var 154 kommuner i Sverige som har ett eget stadsnätsbolag. Av dessa har totalt 60 kommuner medverkat i undersökningen, vilket ger en svarsfrekvens på 39 procent.
Om Nordity Fiber
Nordity Fiber investerar i och fokuserar på samägarskap och utveckling av fibernät i hela Norden, ofta tillsammans med kommuner. Nordity Fiber ägs av investeringsbolaget Infranode, en ledande investerare i nordisk infrastruktur.