Nyheter

Nya siffror från Skolverket: Stort intresse bland tjejer för fordons- och transportprogrammet

Antalet elever i gymnasieskolans fordons- och transportprogram visar endast små förändringar jämfört med tidigare år, enligt nya siffror från Skolverket. Samtidigt som en utebliven ökning av elever är bekymmersam utifrån transportsektorns framtida kompetensbehov, är det glädjande att andelen tjejer fortsatt är stor.

Nya siffror från Skolverket om elever i gymnasieskolan visar att intresset för fordons- och transportprogrammet totalt ligger på en stabil nivå. Jämfört med föregående år har andelen elever ökat något inom transportinriktningen, men minskat inom fordonsinriktningen gentemot föregående år. Sett till branschens kompetensbehov behöver dock utvecklingen stiga.

– Vi står redan inför en omfattande brist på yrkeschaufförer, fordonstekniker och logistikpersonal liksom personal i sjöfarten och flyget. Att inte ännu fler ungdomar väljer gymnasieskolans transportrelaterade utbildningar riskerar att förvärra situationen och hämma branschens utveckling, säger Caj Luoma, chef för kompetensförsörjning på Transportföretagen.

Fortsatt stort intresse bland tjejer

Transportbranschen är i skriande behov av arbetskraft, där 6 000 nya medarbetare behövs i motorbranschen och inom sjöfarten ska över 2 000 nya medarbetare rekryteras de kommande åren. Tre fjärdedelar av företagen inom flygnäringen behöver anställa nya flygtekniker och cirka 5 000 lastbilsförare behöver anställas varje år. Även om andelen tjejer som går fordons- och transportprogrammet gått ned något från ifjol, är den fortfarande historiskt sett stor och ligger på strax över 22 procent. I jämförelse med andra yrkesprogram är det en mycket stor andel.

– Att årets statistik återigen visar att många tjejer finns i fordons- och transportprogrammet är ett härligt kvitto på branschens arbete för ökad jämställdhet och visar på en bransch i förändring. Vi behöver en bredare rekryteringsbas för att möta framtidens kompetensbehov och måste jobba aktivt för att få fler både tjejer och killar att upptäcka vilka möjligheter som finns inom transportsektorn, avslutar Caj Luoma.

Bild: AzamKamolov