Nyheter

Världsledande konferens om datacenter till Stockholm

Den svenska datacenterverksamheten är blomstrande och under tillväxt. Den 29 november kommer det största kunskaps- och nätverksevenemanget för datacenterproffs i Norden att äga rum i Stockholm – Datacenter Forum.

Den globala utbyggnaden av datacenter ökar i takt med efterfrågan på moln- och lagringstjänster. Norden i allmänhet, i norra Sverige i synnerhet, har placerat sig som ett förstahandsval för globala datacenterinvesteringar. Därför är Sverige också en naturlig plats för ett internationellt event där yrkesverksamma och forskare inom området från hela världen kan träffas för att dela kunskap och insikter. Förra årets Datacenter Forum lockade fler än 400 besökare, och arrangörerna förväntar sig än fler i år.

– Det här är femte gången vi arrangerar Datacenter Forum i Stockholm, och det blir större varje år. Sverige har utvecklats till ett internationellt kunskapscentrum inom branschen vilket innebär att vi här har världsledande experter inom armlängds avstånd. Vi är stolta över att kunna erbjuda en dag full av kunskap och mycket relevanta insikter, säger Fredrik Lindahl, Managing Director Nordic på Datacenter Forum.

Framgången för svenska datacenter tillskrivs ofta det kalla klimatet, vilket sänker kylkostnaderna. Men allt eftersom branschen mognar framträder fler skäl till att allt fler globala företag väljer att bygga sina datacenter i Sverige. Politisk och geologisk stabilitet är till exempel en faktor som talar för Sveriges räkning när företag gör sina avväganden, men det är inte den enda.

– Den breda tillgången på grön el, speciellt i norr, är definitivt en faktor. Likaså är den goda tillgången på skickliga ingenjörer och annat yrkesfolk. Men om jag skulle välja en orsak till Sveriges framgång skulle jag säga att det är infrastrukturen. När det gäller digital infrastruktur är Sverige verkligen i en internationell särklass, säger Jon Summers, forskningsledare vid forskningsinstitutet RISE SICS.

Jon Summers kommer att vara värd för konferensspåret om energi, kylning och hållbarhet, medan Jeanette Nilsson från LTU Business kommer att hålla i spåret om systeminfrastruktur, teknik och kommunikation. Andra talare är framtidsforskaren och författaren Stefan Hyttfors, Tor Björn Minde, forskningschef på Ericsson, Stijn de Kruijf från the Open Compute Project och Uptime Institutes Scott Roots och Mattias Fridström, Chief Evangelist på Telia Carrier.