Nyheter

Lunds första spårvägssträcka börjar trafikeras 2020

I Lund pågår byggnationen av stadens första spårvägssträcka. I mars 2017 togs första spadtaget till spårvägen, som sträcker sig mellan Lund C och den internationella forskningsanläggningen ESS. Det blir en drygt 5,5 km lång dubbelspårssträckning med nio hållplatser på en av stadens mest vältrafikerade sträckor.

Spårvägen stannar bland annat vid stora arbetsplatser, exempelvis Ideon och Lunds tekniska högskola. Slutstation blir forskningsanläggningen ESS, som ligger i en av Lunds mest expansiva stadsdelar, Brunnshög. Investeringskostnaden för infrastrukturen delas mellan Lunds kommun och staten medan vagnar och depån bekostas av Skånetrafiken. En spårvagnsdepå med en byggkostnad på drygt 200 miljoner kronor kommer att byggas i närheten av ESS.
Enligt tidplanen ska infrastrukturen stå färdig under våren 2019, sedan väntar det en tid med testkörning av fordonen.

Förtätning längs med spårvägssträckningen
Våren 2020 räknar man med att den nya spårvägen i Lund kan tas i trafik. Längs med spårvägssträckan planeras förtätning och stadsutbyggnadsprojekt vid bland annat Universitetssjukhuset, Ideon, LTH och kring Lunds Centralstation. Samtidigt förtätas och byggs stora delar av Brunnshög, tanken är att 40 000 människor ska bo eller arbeta i stadsdelen framöver. I närheten av slutstationen vid ESS ska det byggas en depå som beräknas kosta 200 miljoner kronor. Region Skåne står för finansieringen av depåbygget.

–För att kunna lägga rälsen i centrala Lund krävdes först ett omfattande arbete med att flytta ledningar och kablar som funnits i marken sedan tidigare. Nu är vi klara med allt schaktarbete i centrala Lund och arbetet med att lägga räls längs med hela sträckan fortgår. Parallellt pågår arbetet med att bygga om cykel- och gångvägar längs med sträckan för att underlätta framkomligheten för gående och cyklister, säger Catarina Axelsson Lindow, kommunikatör för Spårväg Lund på Lunds kommun.

Nästa etapp i spårvägsprojektet består av att bygga ledningar och säkra elförsörjningen längs med hela sträckningen. Under hösten har även grundläggningsarbetet för depån i Brunnshög påbörjats.

FAKTA I KORTHET
Spårväg Lund, nybyggnation av spårväg mellan Lund C och ESS
Tidplan: Byggstart mars 2017, beräknad trafikstart våren 2020
Byggherre: Lunds kommun, Tekniska förvaltningen
Totalentreprenör: Skanska
Projektledare: Hifab
Kostnad: 776 mkr

Text: Annika Wihlborg

Bilden:
Visionsbild som visar hur spårvägen kommer att se ut i gatumiljön i Lund.
Bild: Lunds kommun