Nyheter

Boliden utvidgar eldrift i Aitik

Boliden investerar 300 miljoner kronor för att bygga ut systemet med eldrift av företagets gruvtruckar vid gruvorna i Aitik och finska Kevitsa. I Aitik innebär det att utsläppen av växthusgaser minskar med 15 procent över gruvans livslängd.

– Vi tar nu ytterligare steg för att förbättra både produktivitet och klimatpåverkan vid våra två dagbrottsgruvor, säger Mikael Staffas, vd och koncernchef för Boliden.

Sedan 2018 har ett pilotprojekt med elektrifierade transporter bedrivits i Aitik. Där har 700 meter eltrolley-bana med luftledningar installerats och fyra gruvtruckar har konverterats till eldrift. Det har resulterat i ökad produktivitet och reducerad dieselförbrukning. Aitik är idag den enda gruvan i arktiskt klimat där eltrolley har installerats.

I Aitik kommer nu ytterligare tre kilometer eltrolley-bana byggas och ytterligare tio truckar kommer att konverteras till eldrift. Totalt innebär anläggningen att växthusgasutsläpp från transporter över gruvans livslängd reduceras med närmare 15 procent.

Satsningen betyder även att systemet med eldrivna truckar införs vid Bolidens dagbrott i finska Kevitsa. Där konverteras 13 gruvtruckar till eldrift samtidigt som 1,8 kilometer eltrolley-bana byggs. Investeringen innebär att utsläpp av växthusgaser över gruvans livslängd reduceras med nio procent.

De båda anläggningarna driftsätts etappvis fram till 2022. Boliden beräknas reducera dieselförbrukningen med 5 500 kubikmeter per år när investeringen är genomförd. Dessutom tillkommer produktivitetsvinster då de eldrivna truckarna kan köras med högre hastighet. Även arbetsmiljön för förarna förbättras, bland annat genom lägre buller. 

Bilden:
Boliden satsar 300 miljoner kronor på utbyggnad av eldrivna transporter vid företagets gruvor i Aitik och Kevitsa.
Bild: Boliden