Nyheter

Rototilt lanserar QuickChange

Rototilt QuickChange™ är ett helautomatiskt snabbfästessystem för tiltrotatorer, maskinfästen och redskap som ger betydligt högre prestanda, säkerhet och livslängd än befintliga lösningar på marknaden. Det är en vidareutveckling av Rototilts framgångsrika teknik för redskapsfästen och maskinfästen.

– Genom att ta över produktutvecklingen för hela systemet kan vi driva tekniken framåt på ett helt nytt sätt än tidigare vilket lett till flertalet patentansökningar. QuickChange™ är vårt största utvecklingsprojekt någonsin och öppnar upp helt nya möjligheter för grävmaskinsförare och våra samarbetspartners, men även för oss som företag. Vi gör den här satsningen till följd av en stor efterfrågan från kunder som önskar se en helhetslösning från oss där vi tar hela produktansvaret, berättar Sven-Roger Ekström produktchef på Rototilt.

Detta är också en offensiv satsning på säkerhet eftersom Rototilts prisbelönta säkerhetslås SecureLock™ kommer som standard i QuickChange™.

– Det helautomatiska snabbfästessystemet innebär dels en enorm effektivitetsökning då grävmaskinsföraren inte ens behöver lämna hytten för att byta mellan olika hydrauliska redskap. Samtidigt ökar säkerheten markant då ingen behöver röra sig runt maskinen i samband med redskapsbyten eller behöver oroa sig för tappade eller pendlande redskap, fortsätter Sven-Roger Ekström.

50 % högre hydraulflöde

Den helt nya konstruktionen möjliggör ett imponerande hydraulflöde – upp till 50 % högre än konkurrerande lösningar.

– Det är fördelen med att bygga från grunden. Vi har inte nöjt oss med att försöka förbättra delar av en gammal lösning. Vi har valt en helt kompromisslös väg framåt, säger Niklas Bjuhr Vice President R&D på Rototilt.

– Effektivitet och säkerhet måste gå hand i hand. Rototilt QuickChange™ säkerställer nu att maskinförare får både och, oavsett vad de jobbar med och oavsett hur grävmaskinen är bestyckad, berättar Sven-Roger Ekström.

Längre livslängd

En annan banbrytande innovation är livslängden på produkten. Omfattande tester visar att hydrauliken i Rototilt QuickChange™ erbjuder betydligt längre livslängd än de tidigare bästa lösningarna på marknaden.

– Jag fick både dubbel- och trippelkolla siffrorna, det kändes nästan för bra för att vara sant. Men här har vår utvecklingsavdelning återigen överträffat sig själv, och det är en av anledningarna till att ledande maskintillverkare nu visar intresse för vårt helautomatiska snabbfästessystem, berättar Per Väppling Vice President Marketing & Sales på Rototilt.

Utvecklingsprojektet har annars kringgärdas av en hel del hemlighetsmakeri. Av två anledningar:

– Dels har vi haft extremt höga ambitioner och inte velat gå ut med något innan vi är 100 % säkra på att denna nya generation helautomatiska snabbfästessystem håller det vi vill lova. Dels vill vi tillgodose kundernas behov med snabb leverans efter lansering.

Rototilt QuickChange™ börjar levereras under april 2020.

Bild: Rototilt