Nyheter

Unik svensk metod renar processvatten

Swedish Hydro Solutions renar processvatten vid Trafikverkets tunnelbygge i Varberg. Med hjälp av egenutvecklade miljövänliga metoder renas slam och finpartiklar effektivt bort. Även lösta metaller renas ur vattnet innan det släpps ut till omgivningen.

Företaget erbjuder hållbara lösningar för rening av stora volymer vatten med hjälp av mobila och stationära reningssystem för läns-, dag- och processvatten samt för sanering av förorenade områden.

När framför allt processvatten från tunnelborrningen men även inläckage av grundvatten i tunnelbygget ska ledas bort, behöver det först behandlas för att uppnå de miljökrav som projektet har. Första steget är att avskilja slam och finpartiklar från vattnet. Det sker med Swedish Hydro Solutions metod som baseras på flockning med hjälp av tillsatsämnet kitosan, en restprodukt från livsmedelsindustrin i form av processade krabbskal.

– Kitosan är ett mycket potent flockningsmedel och är samtidigt fullt biologiskt nedbrytbart, berättar Anders Lindqvist, marknadschef och en av företagets grundare. Metoden har vi hämtat från USA och vidareutvecklat och patenterat för den svenska och europeiska marknaden.

Med hjälp av en egenutvecklad metod tar företaget därefter bort föroreningar, förhöjda halter av zink och 6-värt krom i processvattnet. Det sker med hjälp av preparatet RedOx3, en lösning som ursprungligen togs fram i företagets eget laboratorium i samband med uppdrag för entreprenören Implenia vid bygget av Trafikverkets Förbifart Stockholm.

– Vi reducerar 6-värt krom till det betydligt mindre toxiska 3-värda kromet i vår process, säger Andreas Pettersson, Swedish Hydro Solutions projektledare vid tunnelbygget i Varberg. Det sker i det här fallet via vårt mobila släp där vattnet passerar.

I Varbergsfallet omhändertas flöden på några hundra kubikmeter vatten per dygn, men det finns kapacitet på upp till 50 kubikmeter i timman.

Utöver Varbergstunneln och Förbifart Stockholm tillämpas metoden bland annat i Västlänksbygget i Göteborg och tunnelbanebygget i Stockholm. Nyligen har Swedish Hydro Solutions dessutom fått utökade uppdrag i anslutning till bygget i Varberg.

Planerar expansion med partner

– Hittills har vi främst arbetat med anläggnings- och infrastrukturprojekt plus i några fall även industrisektorn. Tanken är att vi på sikt också ska satsa på mer industriprojekt och även på gruvsektorn, säger Anders Lindqvist,

Swedish Hydro Solutions grundades 2015 av Anders Lindqvist och Jakob Sjöberg. Företaget omsätter 27 miljoner kronor, har 15 anställda och planen att växa relativt snabbt. Sedan i höstas har grundarna fått in det börsnoterade investmentbolaget Latours dotterbolag Latour Future Solutions som minoritetsägare.