Nyheter

Doosan DX255NLC hjälper till att skydda Norderney

Norderney är en av de mest populära öarna på den tyska Nordsjökusten med turister. För att behålla det så är det nödvändigt att genomföra regelbundna underhållsåtgärder för att bevara öns stabilitet på lång sikt.

Företaget Tell Bau GmbH som använder en ny Doosan DX255NLC grävmaskin, har precis avslutat ett projekt för att implementera en av de åtgärder som används för att skydda ön.

Flexibla distributionsalternativ

Projektet, som varade i cirka fyra månader, beställdes av NLWKN (Niedersachsen Water Management, Coastal Defense and Nature Conservation Agency). Den krävde förstärkning av beklädnaden på östra delen av ön. En revetment är en passiv struktur som skyddar mot erosion orsakad av vågverkan, stormflod och strömmar.

Projektet krävde att den gamla täckningen skulle demonteras och att en ny täckning av hydraulisk bråtesten i full injektering skulle byggas. Samtidigt behövde asfaltbeklädnaden förnyas. Doosan DX255NLC användes flexibelt inom olika områden. Dess uppgifter omfattade både rivning och markarbeten. Doosan-grävmaskinen användes också för att slå ner spont i marken längs hela längden av byggsektionen med hjälp av en Movax SG50V-påldrivare. Med hjälp av det inbyggda TopCon 3D-systemet producerade grävmaskinen dessutom de vallar som krävdes för installation och profilering av beklädnaden.

Dipl. Ing. Andrej Achrameev, projektledare på Tell Bau:

– På grund av projektets mångfald var grävmaskinen tvungen att uppvisa en hög grad av flexibilitet i olika applikationer. Den uppfyllde till fullo detta krav.

Mångsidig maskin

Doosan DX255NLC har en arbetsvikt på cirka 25 ton. Den är utrustad med den 192 kW sexcylindriga DL06-motorn från Doosan. Med sitt maximala grävdjup på 6,81 m kan den användas extremt flexibelt i anläggningsarbeten. DX255NLC hos Tell Bau är utrustad med ett TopCon 3D-styrsystem och kan utrustas med en Movax SG50P påldrivare och en PowerTilt.

Thomas Gembler, VD för Tell Bau, sammanfattar prestandan för den nya maskinen:

– Vi kan givetvis inte slutgiltigt utvärdera Doosan DX255NLC vid det här laget, men pris-prestandaförhållandet är mycket bra och än så länge är tillförlitligheten också oklanderlig. 

Det speciella med denna NLC (Narrow Long Crawler) grävmaskin är dess transportbredd på 3 m. Detta gör att grävmaskinen kan transporteras med ett permanent undantag för överbredd i Tyskland.

Pålitlig återförsäljare

Tell Bau köpte maskinen från Doosan-återförsäljaren Werner Seemann, som har rötter tillbaka till 1966. Werner Seemann har nu filialer i Östfrisland, Bremen och Osnabrück. Sedan 1999 har även företagsgrundarens två söner, Werner och Jens Seemann, varit aktiva i företaget. Kontinuitet och hållbara processer är centrala komponenter i företagets filosofi: ”Istället för snabba vinster fokuserar vi på tillförlitlighet och partnerskap”, säger Werner Seemann Senior. Utöver entreprenadmaskinverksamheten erbjuder företaget även tjänster inom fordonskonstruktion och hanteringsteknik.

Bau GmbH

Byggföretaget Tell Bau GmbH i Norden har en anmärkningsvärd historia. Startade som ett litet byggföretag 1946 i Norden och har nu cirka 350 anställda. Utöver huvudkontoret i Norden har Tell Bau GmbH filialer på tre andra platser: i Berlin, på Norderney och i Sellin på ön Rügen.

Det ursprungliga beläggningsföretaget har utökats till att omfatta vägbyggen, anläggning, asfaltsbyggnation, byggnadsteknik och idrottsanläggningsbyggnation. Inom husbyggnadsområdet är företaget huvudsakligen verksamt inom den kommersiella sektorn. Förutom bostadsbyggande åtar bolaget projekt inom områdena konstruktion och anläggning, reningsverk och större industribyggnader.

Forskningscentra, produktions- och administrationsbyggnader samt konsumentmarknader byggs på nyckelfärdig basis för välkända kunder. Under fyra decennier har Tell Bau även byggt och levererat syntetytor och konstgrässystem för både bollsporter och lätta atletiska ändamål.