Nyheter

SFVF varnar bilägare för åretruntdäck

Återigen kommer annonser ut på marknaden där man på olika sätt vilseleder bilägare med att det finns så kallade helårs- eller åretruntdäck.

I detta fallet är det tyska företaget Delticom AG via dinadäck.com som marknadsför att ”…bra helårsdäck kan nu vara ett riktigt alternativ till säsongsdäck”.

Motiveringen lyder att detta är ”ett framsteg för kunden att inte behöva köpa en andra uppsättning av däck och även kan glömma att byta dem varje årstid”.

Sveriges Fordonsverkstäders Förening, SFVF, vill kraftfullt dementera dessa påståenden eftersom det leder till olyckor med trista konsekvenser.

a Bo_Ericsson
– Det finns inga däck som har egenskaper att klara av -35 grader till +35 grader. Det finns naturligtvis skäl till att vi i Sverige har vinter- respektive sommardäck. De olika säsongsdäcken har egenskaper att klara av låga eller höga temperaturer med bibehållet väggrepp, säger SFVF:s vd Bo Ericsson.

Slitaget av däck med vinteregenskaper ökar kraftigt och däcken tar fort slut om man kör med de här däcken på sommarväglag. Sommardäck fungerar normalt bra ned till +5 grader men sedan försämras väggreppet kraftigt. Därför bör vinterhjul monteras vid lägre temperaturer även om det inte ligger snö på vägen för att bibehålla väggreppet.

Som bilägare har du även reklamationsrätt om däcken inte motsvarar de utfästelser som företagen anger i sin marknadsföring. Skulle det visa sig att livslängden för de här däcken är väsentligt kortare på grund av klimatet, så motsvarar inte produkten företagens marknadsföring och då ska bilägaren och konsumenten reklamera däcken. Att däcken köpts utomlands eller via nätet har ingen betydelse utan som bilägare har du full rätt att reklamera.

– SFVF ger inte mycket för företagets rekommendationer i sin marknadsföring, utan avråder från köp av de här däcken eftersom det främst riskerar säkerheten på våra vägar, säger Bo Ericsson.

Om SFVF:
Sveriges Fordonsverkstäders Förening, är Nordens största bilbranschförening och representerar över 2 200 seriösa medlemsföretag. Medlemmarna består av professionella service-, däck-, glas- och skadeverkstäder, bil-, husbil- och husvagnhandlare samt rekonditioneringsföretag för personbilar och lastbilar.

Redaktionen