Nyheter

MobilityXlab – innovativa storbolag driver satsning för framtidens transporter

I en allt mer komplex och digitaliserad bransch där automation, elektromobilitet och uppkopplade fordon är framtiden ställs nya krav på arbetssätt. Autoliv, Ericsson, Volvo Cars, Volvokoncernen och Zenuity invigde därför på tisdagen MobilityXlab på Lindholmen Science Park i Göteborg.

Bolagen vill stärka sin position i framkant av en föränderlig fordonsbransch för att i samverkan med startups utveckla och visa upp säkrare och effektivare transporter för framtiden.

Genom satsningen möjliggörs gemensam utveckling av ny teknologi men också samarbeten med mindre startup-företag, vars idéer man både vill stötta och bli inspirerade av. Bolagen vill på så sätt även stimulera utvecklingen av hela det svenska fordonsklustret, för ökad konkurrenskraft gällande framtidens transportsystem.

a moblab

-De nya teknologierna kommer att erbjuda många fördelar för våra kunder och samhället i stort. Men för att lyckas utnyttja möjligheterna fullt ut måste vi inom fordonsindustrin jobba smartare, snabbare och i mycket tätare samarbete med andra, sa Martin Lundstedt, vd Volvokoncernen.

– Startups har skapat några av vår tids mest lyckade idéer och företagskoncept, delvis tack vara deras förmåga att snabbt anpassa sitt sätt att arbeta. Större bolag som Volvo Cars kan dra nytta av sättet dessa nya, lovande företag tänker och agerar på. MobilityXlab möjliggör ett närmare samarbete med startups och hjälper hålla Volvo Cars i framkant av den globala bilindustrin, sa Håkan Samuelsson, vd Volvo Car Group.

– I en tid med snabba förändringar inom fordonsindustrin kan ett ömsesidigt utbyte mellan nischade företag skapa mer robusta lösningar i en snabbare takt. Innovationstakten ökar, kommenterade Jan Carlson, styrelseordförande, vd och koncernchef, Autoliv.

MobilityXlab, som inkluderar både innovationslabb och expoyta, ligger i samma byggnad som Zenuity, Volvo Cars och Autolivs joint venture, som utvecklar mjukvara för självkörande fordon. Att det är på Lindholmen Science Park som MobilityXlabnu startas upp på har varit självklart för parterna.

– Vi befinner oss i en unik miljö, vars dna är präglat av samverkansidén. Här finns starka automotivekluster, IT-kluster och en stark telekomindustri i kombination med många idérika startups i regionen. De sitter på massor av kunskap inom t ex artificiell intelligens och uppkopplade bilar, vilket gör att vi har alla förutsättningar att tillsammans accelerera utvecklingen, sa Dennis Nobelius, vd Zenuity.

– MobilityXlab är en viktig satsning för Ericsson, där vi får möjlighet att accelerera vår satsning inom IoT, Internet of Things, mitt i ett världsledande kluster av uppkopplade och självkörande fordon. Framtidens transporter kommer att vara miljövänliga, intelligenta, delvis automatiska och Ericssons IoT-plattform och 5G-teknologi möjliggör detta. Vi är speciellt glada att genom denna satsning kunna arbeta nära innovativa startup-företag, kommenterade Börje Ekholm, vd Ericsson.

– Under de snart 20 år som vi har verkat här har vi haft förmånen att på olika sätt initiera, driva och samordna projekt, och med MobilityXlab tar vi det vidare ytterligare ett steg. Den gemensamma visionen, arbetssättet och inte minst utställningsdelen som blir ett fönster mot framtiden, kommer generera mycket positiv innovationskraft, sa Niklas Wahlberg, vd Lindholmen Science Park AB.

Redaktionen