Nyheter

Henrik Rundquist – 2017 års mottagare av Stålbyggnadsinstitutets Silverbalk

Henrik Rundquist tilldelas Silverbalken 2017 för att han på ett kunnigt, innovativt och inspirerande sätt har använt stål i flera framstående projekt under sin karriär.

Henrik Rundquist är arkitekt SAR/MSA, utbildad på Kungliga Tekniska högskolan 1983-88. Efter anställningar på Berg Arkitektkontor och Ahlgren Edblom Arkitekter startade Henrik egen arkitektverksamhet 1993, som idag heter &Rundquist med drygt 25 medarbetare.

Henriks verksamhet har varit inriktad på stadsbyggnad och infrastruktur med byggnadsprojekt i det offentliga rummet som kan karaktäriseras som ”nyttoarkitektur” som terminaler, stationer och broar. Projekt där funktion och teknik varit mycket dominerande men samtidigt det som genererat särskilda arkitektoniska kvaliteter.
ab henrik r

Flera projekt har belönats med både nationella och internationella priser, t ex Svenska Stålbyggnadspriset och European Steel Design Award 2007 för Svävande taket i Vällingby och European Steel Bridge Award för Sundsvallsbron 2016.

Henrik kombinerar olika material på ett fascinerande sätt och utnyttjar stålets egenskaper för att skapa materialsamverkan av rang. Henriks portfolio innehåller flera förnämliga referensprojekt. I cirkulationsplatserna vid Täby Centrum kombinerar han stål med betong och skapar nya möjligheter i ett komplicerat trafikrum. Dubbelt krökt, vertikalt och horisontellt, spänner Sundsvallsbron majestätiskt 1420 meter över Sundsvallsfjärden och förenar elegant stadens norra och södra delar. Stålets möjligheter förefaller outtömliga i Henriks händer. Det är med glädje SBI tilldelar 2017 års Silverbalk till Henrik Rundquist.

Silverbalken är Stålbyggnadsinstitutets utmärkelse för speciellt framträdande insatser för stålbyggandets utveckling. Silverbalken delas i år ut för 43:a året i rad. Silverbalken är gjord av äkta silver och tillverkad av silversmeden Lars Fleming, Atelier Borgila.

Foto: Christian Lärk
Redaktionen