Nyheter

Ramboll vinner stort vägteknikkontrakt på broar i Norge

Ramboll i Norge, Sverige och Danmark har gemensamt vunnit ett prestigefyllt kontrakt för Statens Vegvesen, Norges motsvarighet till Trafikverket. Uppdraget innebär att undersöka 400 broar med 3D-teknik för att kunna planera underhåll.

– Det finns en tydlig trend i samhället att satsa ytterligare på underhåll av den infrastruktur vi redan har framför att bygga nytt. Om vi med våra undersökningar kan hjälpa till att förlänga livslängden med ytterligare ett antal år så vinner både samhället och miljön på det i längden, säger Martin Wiström, uppdragsansvarig på Ramboll RST (Road Survey Technology).

ab svinesund

Med hjälp av 3D-georadarteknik, eller 3D-GPR som tekniken heter på branschspråk, ska Ramboll förse Statens Vegvesen med information om beläggningstjocklekar på en stor mängd broar. Syftet är att ta reda på hur det ser ut under ytan för att kunna planera kommande underhåll. Tekniken gör det möjligt att samla in data från stora ytor på ett effektivt sätt med hög noggrannhet.

– I detta projekt kommer vi att dra nytta av kompetensen från de olika länderna. Fältarbete och uppdragsledning kommer att hanteras av Ramboll Sverige och bearbetning av data hos våra specialister på geofysik i Danmark. De norska experterna kommer att se till att vi behåller en lokal förankring, säger Martin Wiström.

Redaktionen